Конкордат для української держави

Держава має підписати договір про співпрацю із церквами, що діють на окупованих та анексованих територіях. Таку пропозицію озвучив український політик Роман Безсмертний під час круглого столу «Міжнародні перехідні адміністрації: досвід, можливості та ризики для України».

«Пропоную вже зараз реалізовувати ідею, якщо держава укладе угоду з церквами, які мають представництва на території окупованого Донбасу та анексованого Криму, так званий конкордат, і передасть їм частину своїх повноважень», – сказав він.

Політик здивувався, що у Законі про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, «законодавець записав пункт про визнання первинних документів про народження та смерть, виданих місцевими невизнаними організаціями».

«Це запросто могли робити ті інституції, які на території України завжди виконували цю функцію, окрім періоду радянської влади. Тисячу років це робила церква», – сказав він.

Безсмертний вважає, що усі церкви на території України безвідповідальні перед суспільством, а спільна робота з населенням могла б їх об’єднати.

«Чи не могли б ми передати їм частину соціальних повноважень держави в такому конкордаті. Я кажу про всі церкви, і мусульманські в Криму, і протестантські на території Донбасу, де настоятелі зазнали переслідувань. Це створило б зовсім іншу модель відносин. Об’єднуються люди, і в тому числі і церкви, саме в роботі», – зазначив він.

Роман Безсмертний переконаний, що церкви готові піти на такий крок.

«Я зустрічався і говорив про це з керівниками майже всіх церков, за винятком мусульман. Вони приймають цю пропозицію і погоджуються на таку функцію. Та чи українська держава піде на такий конкордат? — підкреслив політик.

При цьому Безсмертний нагадав, що такий конкордат і сьогодні європейські держави укладають з церквами на виконання певних функцій соціального характеру та щодо розв’язання конфліктів. «Оперуючи мілітарними, адміністративними, економічними методами, навіть в діалозі з Росією, ми не враховуємо, що це цивілізаційний конфлікт, тож у ньому вододіл проходить по ідеології», – додав він.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?