Кому вигідно, щоб дерибан землі продовжувався?

ЗемляЦе питання поставив політикам голова всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Микола Фурсенко. Народний депутат від фракції «Батьківщини» Вадима Івченка також отримав це  звернення, в якому представники місцевого самоврядування надалі наполягають на ухваленні парламентом законопроекту, який  передбачає повернення права територіальним громадам розпоряджатися землями за межами населених пунктів (№1159).  

«Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад виступає категорично проти того, що земельна, бюджетна реформи та реформа місцевого самоврядування проводяться за старими принципами, рубаючи шаблею з-за плеча, без залучення громадськості та не в інтересах сільських громад», — з такою заявою до керівництва держави звернувся голова Асоціації Микола Фурсенко.

«У більшості сільських рад з населенням 1000—2000 осіб бюджет становить 100-500 тисяч гривень на рік. Зачиняться сільські клуби, без належного харчування будуть сільські діти в садочках. Дороги не будуватимуться. За відсутності землі, права розпоряджатись нею формування спроможних громад — це профанація!» — пише у своєму зверненні  голова Асоціації.

Окрім того, у документі зазначається, що є чисельні повідомлення від громадськості до Асоціації про розбазарювання землі Державним агентством земельних ресурсів,  яке передає у власність, користування та оренду тисячі гектарів земель запасу сільськогосподарського призначення без відома сільських та селищних рад. Такі випадки зафіксовані у багатьох областях України.

Також у заяві від імені Асоціації Микола Фурсенко закликав політиків, які виступають проти законопроекту №1159, відповісти на питання: «Кому вигідно, щоб «дерибан» землі продовжувався? Чому в жодному районі інвентаризацію земельних ресурсів до кінця не провели?»

«Геноцидом щодо селян можна назвати політику, яку нині проводить уряд. Кинуті напризволяще сільські люди — у відчаї. Ресурси відібрано, податки теж, землю забрали, а разом із нею — і надію на життя. Залишається — лишити домівку та їхати до міста або у світи за кращим життям. Може саме цього домагаються можновладці, які під грифом децентралізації влади чинять зовсім іншу модель влади, яка спрямовується на користь великих міст, а проводиться за рахунок села!» — зазначено у зверненні до влади.

Водночас Вадим Івченко зауважує, що нещодавно за ініціативи фракції «Батьківщина» спільно з парламентським комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування була проведена спеціальна нарада за участі понад 250 сільських, селищних голів та голів малих міст.

За підсумками наради представники місцевого самоврядування надали свої пропозиції щодо внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів, які перетворені у конкретні законопроекти. Ці ініціативи, на думку батьківщинівця, потрібно якомога швидше розглянути в Парламенті.

Світлана СОКОЛ, м.Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?