Кому вигідно перекривати дорожній рух

Факт і коментар. Протест на кордоні: чого вимагають власники авто з єврономерами?

Під такою назвою 20 листопада у прямому ефірі по UA:Чернігів приймали участь організатор акції з перекриття дорожнього руху в Нових Яриловичах (на кордоні України та Республіки Білорусь) Віталій Панченко та начальник патрульної поліції в Чернігівській області Андрій Думич.

Обговорювали, в основному, причини, які спонукали протестантів до такої акції.

— У нас три вимоги: здешевлення розмитнення автомобілів, зменшення цін на пальне, зниження комунальних тарифів, — розповів про вимоги Віталій Панченко.

Коментар:

Щодо останнього пункту, так чомусь мені здається, що це взято для того, аби, за задумом самих протестантів, їх підтримали й ці, хто жодного відношення до «євроблях» не має.

Але не це головне. Мене здивувала позиція керівника патрульної поліції. Чомусь він, як правоохоронець, мав би нагадати ініціатору акції з перекриття руху про кримінальну відповідальність, яку ніхто не скасовував.

Дехто, а, можливо, й більшість, зараз обуриться, мовляв люди протестують, бо дістало! Це так. Всіх дістало! І захмарні ціни на все, і фантастичні тарифи за комунальні послуги, і стан медицини і так далі... Але ж ми ніколи не зможемо стати правовою й цивілізованою державою, якщо будемо вдаватися до таких способів тиску на владу.

Можна зрозуміти тих людей, які працюють на ЧеЗаРі і яким по кілька місяців не виплачують зарплату. Через те вони днями вдалися до перекриття руху в Чернігові. Хоча, чому вони не прийшли до адмінбудівель органів влади і не заблокували тим посадовцям вхід на роботу, або, навпаки, з роботи, від яких залежить вирішення проблеми?

Протестанти, які придбали автомобілі та які сьогодні перекрили північний кордон, на мою думку, абсолютно не заслуговують на будь яку повагу. І ось чому.

Зайве, напевно, вести мову про автомобільну мафію, яка займаєтсья організацією скупки старих авто та доставкою їх в Україну. Адже не секрет, що існує напівзаконспірована ланцюгова система, яка дуже добре функціонує як на теренах України так і поза нею, і яка через ввезення автомобілів на «євробляхах» вже давно отримує величезні прибутки. А відтак така діяльність стала досить прибутковим бізнесом для багатьох осіб, які перепродують такі автівки. При цьому, вони, звичайно, аж ніяк не бажають платити ввізне мито.

Через такі шкурні інтереси одних (тих, хто перешкоджає дорожньому руху) страждають інші. Звичайно, є й ті, хто придбав автомобілі дуже старі поза впливом цієї «євробляхової» мафії. Але їх одиниці. Хоча в цьому разі дійсно існують проблеми: або сплачуй величезні кошти (яких може й не бути), або ж можна позбутися купленого за кордоном авто. Та це питання, яке заслуговує на окрему тему. Я — про інше.

Пора вже нашій владі накінець-то починати притягувати цих повзучо-тихих авантюристів-терористів до кримінальної відповідальності. А от цікаво: чи проводять так звані компетентні, чи як їх там зараз називають, правоохоронні органи фото-відеозйомку, ідентифікують організаторів та активних учасників подібних заходів з метою притягування їх до кримінальної відповідальності? Чому інші прості люди мають страждати від цих «мовчазних» (поки що) «тітушок-сепарів»?

Ст. 279 Кримінального Кодексу встановлює відповідальність за блокування транспортних комунікацій, яка охоплює і такі шляхи автосполучення, як, наприклад, пересування на міжнародній трасі в Нових Яриловичах на Чернігівщині.

Проблема дорогого розмитнення автомобілів виникла не сьогодні. Аналогічна ситуація, коли за розмитнення придбаного в іншій країні автомобіля треба було віддавати шалені кошти, існувала і при колишній владі, але чомусь «євробляхи» не протестували тоді. Скоріше за все, боялися тієї влади, яка панувала тоді, до 2014 -го...

Організатори, і, зокрема керівник АвтоЄвроСили (вона ж є ініціатором заходів з перекриття доріг),  Дмитрій Марцонь, він же і власник компанії Marzoni, голова Українсько-Італійської асоціації, часто апелює до статті 39 Основного Закону України, в якій йдеться про право особи на мирні акції. Так, ця стаття Конституції дійсно передбачає вільне вираження своїх поглядів, свободу мітингів, походів, страйків, але жодним чином не дає «дозволу» на перекриття автодоріг!

Чому ви, ініціатори та учасники подібних акцій, порушуєте права інших людей? Хто вам на це давав дозвіл? Водії, яким необхідно доставити кудись вантаж, чи то пасажири, які мають намір дістатися у визначений час до бажаного міста чи села, чому повинні страждати через ваші вимоги до когось. Ви відстоюєте свої меркантильні інтереси, а зневажаєте правами та свободами інших громадян?  Сумніваюся, що вони в захваті від ваших акцій. Це, по-перше. А, по-друге, якби хтось з тих водіїв (і навіть не один!), яким ви протиправно перешкоджаєте рух, звернулися б до суду, вони його виграли б. Уявляєте, скільки і яку компенсацію вам би прийшлося виплачувати за завдані збитки, як моральні, так і матеріальні?!

Впевнений, що правоохоронці мають на це реагувати. Якби бодай один-два рази ініціаторів таких незаконних дій було притягнуто до кримінальної відповідальності – інші такі ж запалювачі, перед тим, як закликати до протиправних діянь, добряче подумали б.

Допоки в нашій державі пануватиме анархія? Те, що непомірні ціни, високі комунальні тарифи тощо, аж ніяк не виправдовує дій тих, хто перекриває автотраси і ганьбить на весь світ державу, яка поки що існує.

... Ну, а поки правоохоронці та владні структури «чогось» і «чомусь» чекають, «на щось» сподіваючись... Було б лише не пізно, як бувало це в нашій історії не раз.

Сергій Вітер

Фото із сайту Поліція Чернігівщини

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?