Кому допомагають нардепи?

Чому кремль так болісно реагує на можливість «утратити» церковні споруди в Україні?

Нагадуємо, що через агресивні дії росії до України, ми свідомо порушуємо правила правопису, аби назви на кшталт «москва», «кремль», «росія» «путін» тощо не зазначати з великої літери.

Ймовірно, не лише через зменшення московського впливу в Україні, а й втрату підмурок, де б росіяни могли створювати й надалі свої замасковані підривні центри, як вже було на Донбасі наприкінці 2013-го і початку 2014 років. Адже відомо, що в деяких монастирях та церквах спецслужбісти москви очікували свого часу на певний сигнал, і вони цим скористалися. Та хіба тільки на Сході країни це робилося?

На початку 2014 року, а саме у лютому, були зафіксовані у Чернігові два автобуси з російськими номерами, які привезли якихось і звідкілясь невідомих людей у темній формі. Цих осіб намагалися розмістити у Єлецькому монастирі. І лише вчасно виявлений небайдужими чернігівцями факт не сприяв розміщенню приїжджих невідомих. З цього приводу у лютому 2014 р. в Чернігівській обласній раді була проведена термінова прес-конференція, на якій Віктор Лазар та Сергій Аверченко розповіли про подію. Цікаво, що колишній керівник обласної міліції Олександр Михайлик на запитання, чому заклеїли скотчем російські номери на автобусах, нічого виразного не міг відповісти.

Але це вже, як кажуть, історія. Як на сьогодні, є інші досить таки важливі моменти.

Валерій Дубіль, народний депутат

Як виявилося, у чоловічому монастирі Почаївської лаври на Тернопільщині не має жодного громадянина України. Чи не впроваджується підступний план путіна щодо «розміщення в храмах та монастирях на території України спецслужбістів з РФ під прикриттям» (про це наприкінці минулого року говорив сам путін), аби вчиняти різні силові провокації?

Дехто скаже, мовляв, а при чому тут Чернігівщина і Тернопільщина? Але не спішить з сумнівними висновками. Має відношення, та ще й яке.

Народного депутата України від ВО «Батьківщина» Валерія Дубіля добре знають на Чернігівщині як палкого прихильника і заступника московської церкви. Недарма у Прилуках, звідкіля сам Дубіль, усі церкви, за винятком однієї, належать якраз московському патріархату.

Як повідомило тернопільське видання vybory.te.ua, на початку цього року нардеп Валерій Дубіль з Чернігівщини відвідав Почаївську лавру. За словами настоятеля владики Володимира, Валерій Дубіль пообіцяв надати допомогу у захисті їхніх, себто московських, інтересів. І якщо впевненість владики Володимира у підтримці таких впливових людей, як Юрія Бойка можна ще якось зрозуміти (він теж побував у лаврі і пообіцяв сприяти необхідному юридичному супроводу), то позиція Валерія Дубіля — «правої руки» Юлії Тимошенко — виглядає дещо дивною. Адже сама лідерка БЮТ палко вітала надання Україні томосу.

Як пише видання vybory.te.ua, очевидці зустрічі настоятеля Почаївської лаври Володимира із нардепом Валерієм Дубілем говорять, що після від’їзду народного обранця, Владика перебував в піднесеному настрої. Навіть проговорився, що Юля Володимирівна пообіцяла індульгенцію та всесторонню підтримку, а після обрання її президентом – перегляд питання про отримання Томосу, відміну закону, який перейменував УПЦ – в московську церкву, а також скасування рішень уряду про розпорядження Януковича від 2003 року про п’ятдесятирічну безоплатну оренду Лаври московською церквою.

Тож яку місію виконував у Почаївській лаврі Валерій Дубіль, який всіляко підтримує інтереси московської церкви в Україні і, зокрема, на Чернігівщині?

Довести протилежне Юлії Тимошенко і Валерію Дубілю досить просто — треба всього-на-всього вчинити реальні кроки (тим більше — саме зараз), які б підтверджували їхню позицію у наближенні до справжнього, а не замаскованого українства. Тоді ніхто не скаже, що шановна Юлія Володимирівна лише напередодні виборів хоче показати свою палку прихильність до патріотизму. Бо дійсно — на даний час, як бачимо, щось не дуже збігаються інтереси самої лідерки «Батьківщини» (якщо судити по її гаслах) і діях її найближчих політично-ділових соратників.

Сергій Вітер

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?