Компенсацію на бензин та ремонт авто нараховували неправильно

Грошова компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів особам з інвалідністю.

Основним законом, який визначає основні засади створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для усунення або компенсації наслідків, спричинених стійким порушенням здоров'я, функціонування системи підтримання особами з інвалідністю фізичного, психічного, соціального благополуччя, сприяння їм у досягненні соціальної та матеріальної незалежності є Закон України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».

Статтею 28 вищевказаного закону визначено, що грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування спеціального автотранспорту та на транспортне обслуговування виплачуються особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю, які відповідно до законодавства мають право на забезпечення спеціальним автотранспортом.

Грошова компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачується особам з інвалідністю, законним представникам дітей з інвалідністю, які забезпечені автомобілями безоплатно чи на пільгових умовах або які мають право на забезпечення спеціальним автотранспортом безоплатно чи на пільгових умовах, але не одержали його і користуються автомобілями, придбаними за власні кошти. Порядок виплати і розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування визначаються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228 «Про порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування» установлено, що грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачуються інвалідам, законним представникам дітей-інвалідів, що мають автомобілі та мотоколяски, — у розмірі відповідно 22 відсотки та 16 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць, на транспортне обслуговування — у розмірі 29 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць.

Відповідно до п. 5 Постанови, компенсації виплачуються рівними частинами двічі на рік — у березні за перше та у вересні за друге півріччя поточного року з дня їх призначення.

Але на сьогоднішній день склалася така практика, що відповідна компенсація виплачується з порушенням пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228 «Про порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування».

Для прикладу зазначимо, до Славутицького бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася особа (категорія: особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб), яка потребувала правової допомоги у справі про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії щодо перерахунку та стягнення компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування.

Для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнтці, Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначив заступника начальника відділу Славутицького бюро правової допомоги Наталію Новик.

Суть питання полягала в тому, що громадянка, яка звернулась за безоплатною правовою допомогою, є особою з інвалідністю з дитинства І групи, підгрупи «А». Інвалідність встановлена довічно. Була забезпечена автомобілем відповідно до законодавства та отримувала компенсацію витрат на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобіля. Дана компенсація виплачувалась з порушенням пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228 «Про порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування», тобто нарахування даної компенсації було двічі на рік а не щомісяця, як це вказано в Постанові.

Вивчивши матеріали справи та зібравши відповідні докази, фахівчиня бюро склала до суду позовну заяву про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії щодо перерахунку та стягнення компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування.

Київським окружним адміністративним судом винесено рішення про визнання незаконними дії Управління соціального захисту населення щодо розрахунку компенсації на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів. Вказаний суд зобов’язав Управління соціального захисту населення зробити перерахунок суми компенсації на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобіля вищевказаній громадянці, з урахуванням вимог пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228 «Про порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування», а саме 22 відсотки прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, з розрахунку на місяць до виникнення, зміни чи припинення спірних правовідносин та зобов’язано Департамент соціального захисту населення здійснити клієнтці виплату недоплаченої суми компенсації на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів у повному обсязі.

Шостим апеляційним адміністративним судом винесено постанову про залишення без задоволення апеляційної скарги Управління соціального захисту населення а рішення Київського окружного адміністративного суду без змін.

Нагадуємо, що у зв’язку введенням протиобмежувальних карантинних заходів отримати безоплатну правову допомогу можна дистанційно:

· ? напишіть на нашу електронну пошту: chernihiv1.chernihiv@legalaid.cn.ua

· ? зателефонуйте на номер Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: (0462) 77-51-68.

· Необхідні документи можна залишити в ? скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: 14005, м. Чернігів, проспект Миру, 49-А, 1-й поверх.

· Правову консультацію можна також отримати:

· ✅ зателефонувавши на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103

· ✅ поставивши запитання в месенджер ФБ-сторінки

· ✅ поставивши запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД·

· ✅ прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога»  та обговоривши її у нашому чаті

· ✅ скориставшись правничою вікіпедією WikiLegalAid.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?