Колишній підлеглий Насирова «віджимає» землю у фермерів

Аграрне рейдерство на Чернігівщині. Колишній начальник головного управління внутрішньої безпеки ДФС України Юрій Шеремет може бути причетний до захоплення землі ТОВ «Агро-День» в Городнянському районі Чернігівської області.

Про це йдеться в сюжеті програми «Актуально», який вийшов на 5-му каналі.

Як з'ясували журналісти, Юрій Шеремет є власником ПП «Городнянські аграрні інвестиції». Ця компанія з 2008 року орендувала у Городнянської райдержадміністрації незатребувані землі на території Кузнічівської сільської ради. У грудні минулого року цей масив розпаювали. Свою землю отримали 18 людей, які чекали на це майже 20 років. Люди вирішили віддати свої паї в оренду фермерському господарству «Агро-День», директор якого Руслан Правосудько допомагав селянам в отриманні землі.

Після того, як з масиву, площею 99 га, виділили в приватну власність людям 56 га, фірма «Городнянські аграрні інвестиції» повинна була покинути велику частину землі і продовжити обробку інших — 43 га. Тим більше компанію кілька разів про це попереджали. Однак, колишні орендарі самовільно зайняли підготовлені земельні ділянки і засіяли їх кукурудзою.

«Люди 18 років не могли оформити своє право власності. З різних причин. Серед яких і фінансові. Зараз наше підприємство допомогло їм це зробити. І що сталося? Оформивши це право власності, оплачуючи оренду цим громадянам, воно не може користуватися землею. Підприємство, яке орендувало в Городнянській держадміністрації ці земельні ділянки як незатребувані паї ще з 2008 року, самовільно їх обробляє. Тобто всупереч усним попередженням, які їм робилися вже з лютого, всупереч письмовим попередженням в травні, підприємство «Городнянські аграрні інвестиції» заїхали і засіяли поля кукурудзою», — розповів представник ТОВ« Агро-день », адвокат Рустам Сааді.

Правоохоронці ще в травні відкрили кримінальне провадження за фактом самозахоплення землі, але до сих пір не з'ясували, чи порушили «Городнянські аграрні інвестиції» закон. Юристи ТОВ «Агро-День» ще 6 липня 2019 го року звернулися до Господарського суду Чернігівської області з позовом проти ПП «Городнянські аграрні інвестиції». В даний час судовий розгляд триває. У компанії підозрюють: суддя Марина Ноувен свідомо затягує процес, щоб дати можливість «Аграрним інвестиціям» зібрати урожай.

Дивна реакція на все, що відбувається в районі і з боку правоохоронних органів і прокуратури. Там взагалі вибрали сторону аграрних рейдерів, вказує Рустам Сааді. Днями техніка «Агро-Дня» зайшла на свою ж орендовану землю щоб зібрати урожай. Закінчилося це арештом автотранспорту і комбайна, і заволодінням «Аграрними інвестиціями» майже 28 тонн смолоченного зерна кукурудзи, що було зроблено руками Городнянської поліції.

Рустам Сааді нагадує: згідно зі ст. 25 Закону України «Про оренду землі», орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі та отримувати продукцію і доходи.

Також, згідно зі ст. 189 Цивільного кодексу України, продукцією, плодами та доходами є все те, що виробляється, добувається, одержується з речі або приноситься річчю. Продукція, плоди та доходи належать власникові речі, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно договорів оренди землі, укладених між ТОВ «Агро-День» і власниками земельних ділянок, всі плоди і доходи від земельних ділянок, належать ТОВ «Агро-День».

Тобто, врегульована законодавством ситуація в частині визначення приналежності врожаю (незалежно від того, хто його посіяв і яким чином — злочинно або допускаючи помилку) чомусь вирішується саме Городнянською поліцією і прокуратурою, і чомусь не на основі приписів закону, а виключно з урахуванням побажань та інтересів ПП «Городнянські аграрні інвестиції».

Причина таких дій і бездіяльності суду і правоохоронних органів банальна, як для України, вказує Рустам Сааді. Власником ПП «Городнянський аграрні інвестиції» є Юрій Шеремет, колишній працівник прокуратури Чернігівської області, Генеральної прокуратури та Державної фіскальної служби.

«У нашого підприємства немає іншої землі крім цих 56 га. Тобто це 100% угідь підприємства, і вони всі захоплені ПП «Городнянські аграрні інвестиції», яке належить колишньому чиновнику, колишньому прокурору Черкаської області, колишньому чернігівському прокурору, Юрію Шеремету, який працював заступником Романа Насирова. Тобто, маючи зв'язки, вплив на місцеву прокуратуру, він домігся того, що правоохоронні органи Городнянського району в особі прокуратури, нацполіціі почали перешкоджати збору врожаю», — зазначає представник ТОВ« Агро-День».

У тому ж Городнянському районі від «Аграрних інвестицій» і Юрія Шеремета постраждали ще кілька фермерських господарств, вказує Рустам Сааді. Юрист вже готує скаргу на дії місцевих правоохоронців в Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Джерело

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?