Колекція ікон на виставці у Носівці на Чернігівщині

Українська Діва Марія: мати, жінка, захисниця дітей (ікони-картини Олександра Охапкіна з колекції Ольги БОГОМОЛЕЦЬ).

Напередодні великого християнського свята Різдва Христового пропонуємо вам поринути у надзвичайний і прекрасний світ української ікони.

23-24 грудня у приміщенні Носівського районного будинку культури буде розгорнуто виставку ікон-картин Богородиці, виконаних відомим українським митцем Олександром Охапкіним.

Образ Богородиці є найшанованішим в Україні. До Божої Матері звертаються при всіх негараздах, турботах і печалях, у неї шукають захисту і розради, Її опіки й покровительства очікують у часи війни та смутку. Вона захищає й оберігає всіх і кожного.

Найчисленнішими серед українських старовинних ікон є ікони із зображенням образу Богородиці, зазначає і доводить доктор медичних та філософських наук, меценат Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, яка протягом 35 років збирає українські домашні ікони. У 90-х роках за безцінь їх продавали на барахолках або викидали на смітники. Тоді Ольга Богомолець ще не знала, що ці ікони відкриють перед нею справжню ДУШУ нашого народу. Домашні ікони відрізняються теплотою та людяністю, бо українці завжди пам’яталиБог їх любить!

Свою колекцію Ольга Богомолець поповнює творами сучасних митців, які увібрали в себе традиції народу. Саме такими є роботи талановитого українського живописця Олександра Охапкіна.

«Його ікони-картини несуть неймовірний емоційний заряд.  Роботи цього художника висять у кімнатах моїх дітей. Малеча каже, що вони наповнюють простір теплом і світлом», – розповідає Ольга БОГОМОЛЕЦЬ.

Богородиця, образ якої найбільше відтворений у колекції автора, поєднує неземну чистоту з українською красою й пишними квітковими композиціями. Її обличчя випромінює ніжність та радість.  Божа Мати та Предвічне Дитятко вдягнені в українські вишиванки, поруч із ними відомі нам сакральні рушники, на столі – писанки. Ці образи зрозумілі і близькі кожному українцю. Упродовж сотень років наші пращури зверталися до ікон, які не були канонічними, але віддзеркалювали власне ставлення до Бога.

На іконах Олександра Охапкіна багато квітів: мальви, ромашки, волошки. Художник зауважує: українці віддавна любили прикрашати свій побут. Зверталися до краси, промовляючи до Бога. Цей шлях через красу до Бога Олександр Охапкін втілює у своїх роботах.

Ікони Олександра Охапкіна несуть радість і втіху. Вони живі й щирі. А їх споглядання залишає відчуття легкості, душевного тепла, спокою та умиротворення.

Виставка доповнена врятованими та збереженими старовинними рушниками, які подані у вигляді сучасної картини, – рушартами. Ці вишиті полотна несуть сакральний зміст та енергетику, яку вклали в них майстрині сотню років тому.

Запрошуємо всіх охочих доторкнутися до українського сакрального мистецтва у найчарівніший передріздвяний час.

***

Олександр Охапкін народився 28 січня 1962 року в Житомирі. Художню освіту здобув у Дніпропетровському художньому училищі та Київському державному художньому інституті (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). Працює викладачем в Олександрійській дитячій художній школі.

Ікони Олександра Охапкіна представлені у церквах Святого Володимира (Париж) та Святого Миколая (Київ), у соборі Святого Юра (Львів) і церквах Кіровограда та Олександрії. Його роботи зберігаються у фонді Національної спілки художників України і Національному музеї народної архітектури та побуту, вони є окрасою приватних колекцій Франції, Польщі, Канади, Німеччини, США, Англії.

У роботах митця поєднані традиційні техніки стародавнього іконопису і сучасного виконання. Такий стиль називають творчою іконою, поставленою на національну основу, а мистецтвознавець Дмитро Степовик зазначає, що творчість Олександра Охапкіна належить до «необароко». 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?