Книга про українських кіборгів має величезну популярність у Литві

«Земля кіборгів» — ця книжка про війну на Сході України має величезну популярність у литовських книгарнях.

У тримільйонній Литві вже продано кілька тисяч примірників книжки журналіста Довидаса Панцероваса про війну на Сході України. Видавець за чотири місяці вже втретє друкує додатковий наклад цього твору.

За словами одного із літературних критиків, «Земля кіборгів» — це дуже прониклива історія, яка нагадує якісний трилер». У своїй дебютній книжці 30-річний Довидас Панцеровас розповідає про події, очевидцем яких був на Майдані та на Сході України.

— Це не воєнна історія, це розповідь про те, що відчуває звичайний хлопець, який раптом потрапив на війну. Я намагався викласти свою історію як роман, щиро і відверто розповісти про власні почуття. Це не тільки подорож Україною, але й мандрівка в самого себе, — розповідає автор. — Найбільше мене вразило усвідомлення того, що ця війна — реальна і йде зовсім поряд. Переважна більшість моїх ровесників у Європі навіть уявити собі не можуть, що таке бойові дії. Для них війна — це щось таке, що існує лише в підручниках історії. Моє покоління не бачило воєн у В’єтнамі, Афганістані, Косові, Чечні. Ми лише трохи пам’ятаємо про події у Грузії. І ось 2014 року розпочалася війна нашого покоління.

За словами журналіста, його особисте та професійне життя почало обертатися навколо України ще в січні 2014 року. Тоді він із колегою — фотографом Відмантасом Балкунасом приїхали до Києва, аби розповісти литовцям про Революцію гідності. І хоча йому доводилося писати репортажі з Афганістану, в Україні все було інакше: і люди, і мотивація, і засоби боротьби.

— У нас не було ані бронежилетів, ані шоломів. У Київ я приїхав у кросівках і з парою джинсів, — розповідає Довидас, — Виявилося, що ми потрапили у вир справжньої революції, до якої ми не були готові ані фізично, ані морально.

Його так вразила боротьба українського народу за свободу, що після короткої перерви знову повернувся до Києва, а невдовзі опинився на Донбасі, де саме розпочиналися бойові дії.

— Я поїхав у Піски, що неподалік донецького аеропорту, а згодом у Мар’їнку, — згадує Довидас, — У результаті побаченого і пережитого особисто мною і народилася «Земля кіборгів»
.

Литовський журналіст хотів би, аби його книжку прочитали в інших країнах і, звичайно, в Україні.

Наталія ЯРМІЛКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?