Кіберзагроза зриву виборів може чекати Україну

Вірус PetyaA у червні 2017 року завдав серйозного удару Україні, і загроза кібератак зростає з кожним днем. Чотиризірковий генерал Кіт Александер, який у 2014—2015 роках очолював Центральну службу безпеки Сполучених Штатів відвідав дискусію “Кібербезпека та дезінформація в Україні та на Заході”  й  розповів як Україні захиститися від зловмисників.

Для пошуку рішення важливо почати говорити про проблему. Кіберзагрози бувають різними: хакери атакують енергомережі, приватні компанії, перехоплюють дані розвідки. Для сучасного світу це одна з найсерйозніших проблем.

Почнемо з сектору енергетики. Якщо кібератака на місяць позбавить людей енергетики, це зруйнує увесь їхній ритм життя: буде закрито лікарні, магазини, не працюватиме телефонний зв’язок та інтернет. Одна така атака зачепить відразу усі важливі для життя людей сектори.

Але щоб завдати державі якнайбільшої шкоди, ви не обмежуєтеся однією направленою атакою — ви обираєте одразу комплексну стратегію, кінцевою метою якої є, наприклад, зрив виборів. Ця загроза чекає і на вас під час виборів у 2019 році. Жертвами атаки можуть стати уряд, енергетичний сектор, фінансовий сектор.

Зловмисники намагатимуться довести світові, что українська влада є неефективною у кризових ситуаціях — для цього, окрім кібератак, використовуватимуться фейкові новини, підбурювання до протестів.

Важливо розуміти, що мета Росії — не просто підірвати легітимність ваших виборів. РФ створила гігантську інфраструктуру, і у майбутньому хакерські атаки ставатимуть усе більш небезпечними. Цьому сприяє швидкий розвиток інформації: якщо раніше для передачі трьох терабайтів даних модемові знадобилося б більше за тринадцять років, зараз на це потрібно всього кілька секунд. Життя пришвидшується, і необхідно розуміти, як керувати технологіями, що розвиваються.

Україна стала першою країною, що опинилася в епіцентрі кібервійни, і зараз за вами спостерігає увесь світ. Це дає вам можливість навчитися боротися з загрозами і подати приклад — адже згодом з цією проблемою належить зіткнутися і іншим країнам, США вже побачили це на власному прикладі.

Щоб подолати такі загрози, потрібна співпраця влади, суспільства, громадського сектору та приватних компаній. Це допоможе побачити загальну ситуацію та критично оцінити її. У Сполучених Штатах ініціатива йде від приватних компаній, і українським також треба надати владі інформацію щодо прогалин у системі безпеки.

Поодинці кіберзагрози не перемогти, для цього потрібно об’єднатися.

Кіт Александер, генерал, екс-директор Агентства національної безпеки США і голови Центральної служби безпеки США

VoxUkraine, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?