Керівники Менської ОТГ проти дерибану землі!

Біля 8 тисяч гектарів земельних угідь отримала Менська об’єднана територіальна громада  на Чернігівщині в результаті проведеної земельної інвентаризації. А це трохи більше десяти відсотка від усіх земель, які були передані ОТГ.

Ці землі раніше визначались як землі запасу, а отже, згідно законодавства, розпоряджався ними державний геокадастр.

Але з часом, в силу різних причин, окремі території такої землі та й не лише з цієї категорії, потрапили до рук декількох осіб. На перший погляд, воно начебто все і нормально, адже чого гуляти вільній землі просто так? Та проблема в тому, що зиск від такого господарювання мав тільки той, хто вважав цю землю своєю, нехай подекуди і не оформленою як слід. Громада ж, якій належала ця земля, нічогісінько з того не мала. Особливо це стало помітно й відчутно, коли стали створюватися ОТГ. А відтак питання набуло логічної принциповості: у власності Менської громади повинні бути землі запасу! А якщо окремими гектарами чи сотими хтось десь і користується, то все рівно громада має отримувати від того бодай хоч би які надходження до бюджету.

З того моменту, коли місцева влада зробила перший крок до упорядкування обліку землі, відразу почалися серйозні протистояння, як серед місцевого депутатського корпусу, так і окремих користувачів земельних ділянок. Окрім прямих обвинувачень, які посипалися на місцеву владу, стали реалізовуватися певні механізми, які направлені на усунення з посад тих, хто ініціював таку «уніфікацію» земель. І щоб ефективніше задіяти такі протестні механізми проти упорядкування, конкретні особи почали притягувати до себе, як своїх прибічників ─ представників місцевих громад у різних населених пунктах, при цьому, використовуючи різні маніпуляції.

Ті, хто користується такою землею, а з них є й такі, які не сплачують навіть відповідних коштів до бюджету, приїжджають в конкретні села і під будь яким приводом налаштовують людей проти представників влади, що намагаються упорядкувати і систематизувати як документально так і фактично земельні угіддя в інтересах усієї об’єднаної громади. Адже у міській раді чудово розуміють, що для ефективного розвитку ОТГ необхідно в подальшому залучати живі кошти і якраз земля може стати відповідним джерелом їх надходження. Таким чином, місцева влада намагатиметься змусити орендарів сплачувати необхідні кошти за земельні наділи, і за це скарбниця громади отримає додатково щонайменше 30 мільйонів гривень, а це майже четверта частина існуючого бюджету. А якщо ж цю землю виставити ще й на аукціон, то і взагалі, надходжень буде ще більше!

Противники такого шляху, зрозуміло, угледіли величезну небезпеку у поповненні своїх власних кишень. А тому вони, використовуючи прогалини в існуючому законодавстві та недолугість у діях державних землевпорядників, які ще раніше здійснювали інвентаризацію і накрутили такого, що їм і самим тепер складно розібратися, вдалися до активної реалізації усіляких перешкод.

Представники створеної десантної команди вже побували у двох населених пунктах Менської ОТГ і налаштували проти керівників громади сільських мешканців. Звичайно, наговорили там усього, що їм тільки було вигідно. І аби показати владі, що вони не ликом шиті, від імені цих сільських громад спробували висловити недовіру заступнику з земельних питань Менської міської ради Максиму Гайдукевичу, аби більше не кортіло йому та іншим ініціаторам «впорядкування» перекроювати усталені останніми роками місцеві «звичаї».

А щоб надати як аргумент-підстави для звільнення Гайдукевича, зазначили, що нібито через його дії чи бездіяльність не реєструються заяви від людей на отримання землі, буцімто він «заворушив» все це «земельне» діло на Менщині. І тут виникають деякі парадокси, адже ж самі депутати на сесії Менської міської ради заборонили своїм же рішенням, до завершення повної інвентаризації земель, розглядати такі заяви, а їх надійшло на сьогоднішній день більше 3-х тисяч. А вдатися до такого тимчасового рішення обранці від громад вимушені через обставини, які склалися у громаді.

У селі Феськівка, яке розташоване неподалік райцентру Мена, зібралися селяни, аби обговорити питання щодо наділів землі. Сюди прибули як керівники Менської ОТГ, окремі депутати, представники райдержадміністрації, так і ці, хто не бажає «стандартизувати» та впорядкувати документально земельну площу.

«У Феськівці вільних земельних ділянок не дуже багато, а ті, що є, в основному це землі, які у свій час були виділені для пасовища», ─ пояснює виконуюча обов’язки старости села Феськівка Світлана Козел.

Як з’ясувалося,  на значній частині цих земель у селі Фаськівка, працюють фермери, але деякі з них  самі безпосередньо її не обробляють, а здають цю територію в суборенду.

Свою власну позицію щодо земель, які вважаються пасовищами, висловив і колишній сільський голова Микола Хареба. Він вважає, що не варто вести мову взагалі про існуючі пасовища, адже на його переконання, ці луги були оформлені як пасовища  за рахунок земельних часток-паїв селян.

У селі Фаськівка, як вже зробили в попередніх двох селах, опоненти влади теж спробували винести на обговорення питання недовіри заступнику з земельних питань Менської міської ради Максиму Гайдукевичу, на що виконуюча обов’язки старости села Світлана Козел резонно зауважила, що це питання абсолютно не в компетенції місцевої громади, адже для цього є відповідні структури і депутатський корпус у міській раді.

«У ситуації, яка склалася, на мене хочуть навішати усі ярлики, ─ роз`яснює мешканцям села Феськівка Максим Гайдукевич, ─ але повірте мені: я не розпоряджаюся і не володію цією землею. Моя функція ─ підготувати належним чином, у відповідності до норм діючого законодавства, пакет документів щодо кожної заяви, які надійшли, щоб потім, у 30-денний термін депутати розглянули… Якщо я цього не зроблю, як посадова особа, наділена певними функціями, заява автоматично буде вважатися задоволеною і громадянин може спокійно замовляти виготовлення технічної документації».

Після досить таки «гарячого» обговорення в дуже холодній, неопалювальній залі місцевого Будинку культури (а дійсно ─ спробуй при нинішніх тепер економічних умовах нагріти такі височенно-величезні хороми!), присутні мешканці громади проголосували за рішення узгодити зі старостами питання відведення земельних ділянок та винести на чергову сесію узгоджений проект рішення. Також було вирішено призупинити виділення земельних ділянок до повного проведення інвентаризації та приведення у відповідність земельних ділянок, які були надані людям.

На переконання керівника Менської ОТГ Геннадія Примакова, після остаточного проведення інвентаризації може виявитись значно менше землі. Але до того часу жодна заява не буде розглянута, ніякого рішення не буде ухвалено, за винятком хіба що заяв від учасників бойових дій.

«Чому ми повинні були вдатися до такого рішення ─ тимчасово призупинити розгляд цих заяв? А через те, що депутати фізично у місячний термін не в змозі розглянути і перевірити всі заяви окремо. А їх, заяв, вже надійшло на сьогодні більше трьох тисяч, ─ розповідає Менський міський голова Геннадій Примаков. –  А тут ще й організатори цього всього земельного ажіотажу знахабніли вкрай ─ землю ще не виділили, а з людьми вони вже укладають договори оренди на кілька років! Звісно, цей процес колихнуло певне коло депутатів міськради з «Нашого краю», які перестали ходити на сесію взагалі, щоб не було кворуму для прийняття відповідного рішення. У таких умовах, що склалися, ми повинні безпосередньо порадитися з людьми ─ як вони вирішать із землею, так і буде».

Сергій Вітер

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?