Кампанія декларування доходів, отриманих у 2016 році, триває!

Головне управління ДФС у Чернігівській області запрошує мешканців регіону активніше декларувати свої доходи.

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі –ПКУ) громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), розподіляються на дві категорії:

— особи, які зобов’язані подавати річну декларацію;

— особи, які мають право подати декларацію добровільно у разі реалізації права на податкову знижку.

У цьогорічній деклараційній кампанії платники податків звітуватимуть про свої доходи, отримані протягом минулого року, за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821.

У новій декларації зменшено кількість додатків — з 4-х до 2-х, оскільки з 1 січня 2016 року визначено ставку податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% замість 15% і 20%, які діяли до цього. Якщо раніше платники, які отримували заробітну плату від двох або більше роботодавців і якщо їх дохід перевищував у сумі 120 мінімальних зарплат за рік, зобов’язані були подавати декларацію для перерахунку податку, то тепер необхідності у такому перерахунку немає.

Для зручності громадян скасовано додаток до декларації, в якому здійснювався перерахунок податку на іноземні доходи. Тепер відомості про суму отриманих з-за кордону коштів (перерахованих в гривні згідно з валютним курсом НБУ, діючим на момент нарахування (отримання) таких доходів), відповідні податкові зобов’язання, інформація про країну походження доходу та назва валюти зазначаються в самій декларації без заповнення окремого додатку.

Деклараційна кампанія триватиме до 3 травня 2017 року включно. Декларації подаються за місцем податкової адреси платника. Є кілька варіантів подання декларації: особисто (або уповноваженою на це особою), поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до завершення кінцевого терміну подання) або в електронному вигляді через сервіс «Електронний кабінет платника податків» на веб-порталі ДФС (для цього необхідно отримати електронний цифровий підпис).

Людмила КОВАЛЬОВА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?