Календар УПА — 1 грудня

1944 рік

Під час нападу на райцентр Більшівці на Станіславщині повстанці спалили будівлі райкому КП(б)У і райкому ЛКСМУ, обстріляно райвідділ НКВД.

Рота батальйону внутрішніх військ захопила друкарню ОУН у селі Шумляни на Тернопільщині. У бою загинули 5 повстанців.

У засідці на шляху біля села Лосяч на Кам’янець-Подільщині повстанці знищили начальника УНКГБ, начальника УНКВД, слідчого і рядового НКВД.

У селі Брухнале на Львівщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Знищені 4 військових НКВД і 10 бійців батальйону. Здобуто 2 автомата і 7 гвинтівок.

1945 рік

Відділ Червоної армії захопив криївку в селі Станківці на Дрогобиччині. У перестрілці, що зав’язалася, повстанці знищили лейтенанта і рядового.

Рій сотні «Хорти» УПА-Захід у селі Томашівка на Станіславщині роззброїли трьох військових НКВД. Здобуто 2 автомата і гвинтівка.

1946 рік

У сутичці з загоном МВД біля села Новий Кропивник на Дрогобиччині загинув командир боївки СБ (служби безпеки ОУН) Андрій Онисько – «Сибірський».

1947 рік

Двоє воїнів УПА загинули в сутичці з загоном МВД у селі Волосянка на Дрогобиччині.

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Кавчий Кут (нині Кути) на Дрогобиччині загинув станичний ОУН Іван Бойко – «Орел».

1948 рік

Опергрупа МВД оточила хату в селі Окопи на Львівщині, в якій перебувала група воїнів УПА. Повстанці довгий час чинили збройний опір, а коли вороги змогли підпалити хату – застрелилися.

1949 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Стебник на Дрогобиччині загинув референт районного проводу ОУН «Почило»

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?