Іштван Ґрежа: «Угорщина є гарним добрим сусідом України, була таким і буде»

МУЗИЧНИЙ ДІАЛОГ УКРАЇНА-УГОРЩИНА ВІДБУВСЯ НА ЧЕРНІГІВСЬКІЙ СЦЕНІ.

«Фольклор єднає нас» — під таким гаслом пройшов яскравий концерт угорських та українських співаків і музикантів 26 квітня 2017 року у Чернігівському обласному центрі фестивалів та концертних програм. Своє мистецтво професійні митці та аматори демонстрували чернігівським шанувальникам музики у рамках ІХ Міжнародної Пасхальної асамблеї “Духовність єднає Україну”, яка проходить з 17 по 30 квітня в Україні.

До Чернігова завітали поважні гості: пан Д-р Іштван Ґрежа, урядовий уповноважений — комісар Уряду Угорщини, пан Д-р Ерно Кешкень, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні. Від місцевої влади були присутні Наталія Романова, заступник голови — керівник апарату Чернігівської обласної державної адміністрації, Валентин Мельничук, перший заступник голови обласної ради, Павло Веселов, заступник директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.

Розпочався концерт духовним твором О. Кастальського «Христос Воскресе» у виконанні академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом Івана Богданова. Пролунали також Гімн України та Гімн Угорщини у живому виконанні артистів хору. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблого учасника антитерористичної операції Павла Смирнова, старшого солдата Збройних Сил України, уродженця селища Полуботки Чернігівського району, та пам’ять військовослужбовців – учасників антитерористичної операції, які загинули, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

З вітальним словом виступив пан Д-р Іштван Ґрежа, за підтримки та під патронатом якого відбувалася концертна програма. Він подякував хору ім. Д. Бортнянського за досконале виконання Угорського гімну, відзначивши, що угорська мова доволі складна. Про нинішній вечір сказав як про подарунок угорського уряду для міста Чернігова, який вже наступного дня отримає місто Київ для тих глядачів, що прийдуть на концерт до Національної музичної академії. «Ми маємо намір підтвердити цими концертами, що Угорщина є гарним добрим сусідом України, була таким сусідом і буде», — наголосив Іштван Ґрежа.

Звертаючись до угорських друзів і до всього товариства, Наталія Романова відзначила, що культура єднає душі і серця народів, а духовні традиції не знають кордонів, бо вони від Бога. Вона подякувала уряду Угорщини за підтримку та урядам інших країн, які долучилися до заходів ІХ Міжнародної Пасхальної асамблеї, а також ректору Національної музичної академії України, нашому землякові Володимиру Рожку за чудову ідею асамблеї, яка єднає народи і додає їм сили у цьому єднанні.

Концерт складався з двох відділень з промовистими назвами: «Барви Закарпаття» та «Таємнича Україна». Барви Закарпаття демонстрували угорські музиканти гурту „Тячівська банда”, родинного музичного гурту з Солотвина, а також Угорського державного народного ансамблю під керівництвом Пала Іштвана. Запальна музика віртуозних скрипалів, цимбалістів, ударників ніби занурила в атмосферу чи то угорського, чи то закарпартського весілля – музика не знає кордонів, тільки збагачується у взаємодії.

«Таємничу Україну» у другому відділенні відкривав українцям музикант з Угорщини Міклош Бот. Він відомий угорський композитор, етнограф, володар багатьох престижних музичних премій. І воістину вражаюча його закоханість у музику і в українських співочих людей. Цих справжніх самородків він знаходив по віддалених куточках нашої країни, об’їздивши понад 40 українських сіл, спілкуючись і записуючи фольклор. Він не лише зберігає таким чином самобутню неповторність народної української музики, але пропагує її, поширює і додає до скарбнички діючої світової культури. Особливо цінним є те, що він взявся за збереження культури зникаючої, за наше багатостраждальне Полісся, що потрапило під Чорнобильське лихо. Символічно, що і концерт відбувався саме у річницю трагедії на ЧАЕС, 26 квітня. Під час концерту глядачам були представлені зворушливі міні-фільми про героїв етнографічних досліджень Міклоша Бота.

На сцені творили неймовірні дива ансамбль українського аутентичного співу «Божичі» з Києва, самодіяльні співаки з сіл Полтавщини, відомий фольклорний ансамбль «Древо» у супрводі віртуозних музикантів з Угорщини. Саме Міклош Бот об’єднав усіх у єдиний творчий колектив, і сам виступав і як керівник, і як музикант-гітарист. Яскраві народні костюми, гарні народні мелодії, гармонія багатоголосся і насамкінець запальні танці — Міклош Бот показав, що ніяких вікових, географічних, статусних обмежень для мистецтва не існує, і літнім людям з віддалених сіл і містечок є місце на великих сценах. Вже наступного дня колектив виступатиме на київській сцені з цим концертом, який першими побачили чернігівські глядачі.

Віра Лобановська

ДОВІДКОВО:

З 17 по 30 квітня 2017 року в Україні проходить ІХ Міжнародна Пасхальна асамблея “Духовність єднає Україну”. Ідея заходу належить ректору Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, доктору мистецтвознавства, професору, народному артисту України Володимиру Рожку.

Міжнародна Пасхальна асамблея відбувається під патронатом Українських Православних Церков за сприяння Національної академії мистецтв України і творчих спілок. Цього року підтримку надали посольства в Україні Угорщини, Швейцарії, Узбекистану, Італії, Литви, Польщі.

Концертна програма асамблеї містить 46 заходів. Звучатиме музика різних епох, жанрів і стилів у виконанні провідних колективів і солістів України, а також зарубіжних гостей. Цікавими мистецькими заходами стануть «музичні діалоги»: “Україна-Швейцарія”, “Україна-Узбекистан”, “Україна-Литва “Україна-Італія”, “Україна-Польща”, “Україна-Угорщина”.

Участь у Пасхальній асамблеї беруть і колективи Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського, художній керівник та головний диригент Іван Богданов, а також академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Сергія Вовка.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?