Іран визнав, що український літак був збитий ракетою

Іран заявив, що іранські військові ›ненавмисно» збили літак «Міжнародних авіаліній України» під Тегераном. Це сталося через «людську помилку», йдеться в заяві іранської влади, яке цитує інформагентство ISNA.

У заяві військових іранських властей сказано, що пасажирський літак пролетів над секретним військовим об'єктом, який перебуває у віданні Корпусу вартових ісламської революції. Лайнер взяли за ворожу ціль і збили помилково. В той момент, відзначається в заяві, бойова готовність військових була підвищена на тлі напруженості у відносинах з США.

Міноборони Ірану висловило співчуття сім'ям загиблих.

— Людська помилка під час кризи, викликаного авантюризмом США, привела до катастрофи. Ми глибоко шкодуємо, приносимо вибачення і співчуваємо нашому народові, сім'ям жертв і іншим постраждалим країнам, — прокоментував результати внутрішнього розслідування міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф.

Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що «Ісламська Республіка глибоко шкодує про цю жахливу помилку». Він додав, що розслідування, спрямоване на встановлення обставин цієї «великої трагедії і великою помилки» триває.

Український літак зазнав аварії незабаром після зльоту з аеропорту Тегерана 8 січня. Всі, хто знаходилися на борту 176 чоловік загинули. Більшість з них були громадянами Ірану і Канади. Відразу після катастрофи іранська влада повідомила, що її причиною стало загоряння в двигуні. На наступний день в Києві назвали чотири версії, серед яких були потрапляння в лайнер ракети і теракт.

9 січня кілька американських ЗМІ з посиланням на джерела в Пентагоні і розвідці повідомили, що літак «Міжнародних авіаліній України», що розбився під Тегераном, був випадково збитий іранською ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу «Тор». Пізніше цю версію підтримали лідери Великобританії і Канади.

В Ірані 9 січня версію про попадання ракети називали науково неможливою.

Авіакатастрофа сталася на тлі нестабільної політичної ситуації в регіоні: в цей же день Іран атакував американські бази на території Іраку у відповідь на вбивство іранського високопосадовця генерала Касема Сулеймані, яке санкціонував президент США Дональд Трамп.

isna

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?