«ІНТЕР» ветеранів АТО називає фашистами. Дожилися

Цього місяця лідером із реклами в новинах став «Опозиційний блок». Якщо, звісно, не рахувати аксіоматичного лідерства Ахметова.

Липень видався не надто багатим на сумнівні сюжети, їх протягом місяця, за підрахунками наших моніторників, було загалом 166 (на двадцять менше, ніж у червні). Звісно, це можна пояснити тим, що менше було й новин: Верховна Рада на канікулах, а з нею — й масштабні процеси в державі, які ЗМІ необхідно скеровувати на користь своїх власників. Тим не менше, ті порушення, яких випуски новин усе ж припустилися, доволі яскраві. Із коротким підсумком маніпуляцій другого місяця літа ви можете ознайомитися нижче, а детальний аналіз маніпуляцій тут.

Найбільш маніпулятивний телеканал місяця

«Україна» стала найбільш маніпулятивним телеканалом місяця, випустивши в ефір 75 сумнівних матеріалів протягом липня. Це 45 % усіх порушень, що взагалі вийшли в ефір. На другому місці — телеканал «Інтер», якому належать іще 35 % порушень, себто 60 матеріалів. Утім, «Подробности» набагато більше заслуговують на п’єдестал: тут порушення були різноманітнішими та яскравішими, чого варте хоча б виставлення ветеранів АТО фашистами. Але це змагання зайця й черепахи, адже «Україна» невтомно й невмолимо щодня продовжує випускати сюжети про благодійність Ріната Ахметова, тим самим додаючи собі кількість сюжетів із ознаками джинси.

Найбільше піару

Якщо не враховувати аксіоматичної піарної першості Ахметова, то цього місяця лідером із реклами в новинах став «Опозиційний блок». Різноманітні члени цієї партії двічі з’являлися на ICTV, вісім разів на «Україні» та чотирнадцять разів на «Інтері». У сумі отримавши про себе 24 компліментарних сюжети. У більшості цих матеріалів вони розповідали про свої ініціативи (Колесников будує льодову арену в Черкасах!) та критикували опонентів. Із цікавого можна відзначити значний спад у піарі прем’єра та президента, що, мабуть, спричинено політичним міжсезонням. Ще одна новинка — це захід на «Інтер» ще одного члена БПП Сергія Рудика, який тут потроху стає «штатним експертом» із питань кордону. У Сергія Капліна є причини ревнувати?:).

Найбільше чорного піару

Цей розділ — фактично монополія «Інтера» та «Народного фронту». Інші телеканали та їхні вороги навіть близько не наближаються до завзятості, з якою «Подробности» очорнюють Яценюка, Авакова та їхніх колег. Цього місяця фронтовиків та пов’язаних із ними людей критикували 12 разів. Чотири рази, теж від «Інтера», дісталося Радикальній партії. І лише на третьому місці кампанія «1+1» (власник — Ігор Коломойський, як і в МАУ) — проти Ryanair із трьома сюжетами.

Цитата місяця

Цю фразу Олександр Вілкул сказав 6 липня в студійному інтерв’ю на телеканалі «Україна». Політик запевняє, що влада тисне на «Опозиційний блок» через бійку 9 травня з ветеранами АТО фашистами. Його остання фраза в інтерв’ю (19:13): «Давление правоохранительных органов — это как венерическая болезнь, которая, как мы знаем... из литературы, лечится очень долго. И закончится все, скорее всего, после смены власти». Ведуча Анна Панова подякувала політику за це «поетичне порівняння» і попрощалася.

«Вау-момент» місяця

Інколи новинарі показують в ефірі речі, єдиною реакцією на які може були лише вражене «вау... ви серйозно?» Цього місяця нас найбільше здивували «Факти» ICTV, кореспондентка яких 29 липня випробувала на собі ванну з пивом. Журналістка була в кадрі в купальнику й шапочці для купання, занурена у ванну з пивом, із келихом напою в руці. Новинарям узагалі не можна з’являтися в кадрі в купальнику чи з алкоголем. Але, можливо, мінус на мінус дає плюс?

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?