Інспектор поліції провів незаконний обшук

Прокуратурою Чернігівської області підтримано державне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом проведення незаконного обшуку службовою особою у приватних господарствах (ч. 2 ст. 162 КК України).

Про це повідомили редакції в прес-службі прокуратури Чернігівської області.

У судовому засіданні прокурор надав беззаперечні докази, зібрані у ході розслідування, що інспектор Пирятинського відділення поліції ГУНП в Полтавській області, всупереч ст. 30 Конституції України, в частині заборони протиправного проникнення у житло, провів незаконні обшуки приватних будинків у с. Єгорівка Прилуцького району Чернігівської області.

Аргументуючи мешканцям житлових будинків необхідність обшуків інспектором було повідомлено про оперативну необхідність встановлення місцеперебування раніше судимого мешканця м. Пирятин. Водночас, заходи було проведено за відсутності кримінального провадження та відповідного рішення суду.

Вироком Прилуцького міськрайонного суду від 21.05.2018 за вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 162 КК України, обвинуваченого засуджено до 2 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

До теми: 

 1. Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

2. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

(Витяг із статті 234 — обшук Кримінально-процесуального кодексу України)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?