Інформаційна система «Вулик» пришвидшить роботу ЦНАПів у 10 разів

Інформаційна система «Вулик» за фінансування ЄС покликана пришвидшити роботу ЦНАПів у 10 разів. 

Проект ЄС «Підтримка електронного урядування для децентралізації в Україні (EGOV4UKRAINE)» підтримує розробку сучасної інформаційної системи для центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів) в Україні, яка пришвидшить роботу центрів у 10 разів. Систему під назвою «Вулик» запустять у 10 пілотних ЦНАПах до жовтня 2018 року і до кінця 2020 року запровадять у понад 400 ЦНАПах по всій Україні.

«Інформаційна система «Вулик» відрізняється від своїх аналогів доступом до публічних реєстрів та обміну даних в онлайн-режимі через систему «Трембіта». Це дозволить прискорити процес надання адміністративних послуг для громадян та юридичних осіб у 10 разів», − відмічає Марі Педак, керівник Проекту «EGOV4UKRAINE».

Розробка інформаційної системи «Вулик» розпочалася у березні 2018 року. За декілька місяців її впровадять у пілотних ЦНАПах, нещодавно обраних шляхом відкритих конкурсів:

  • Київська область: ЦНАПи міст Українка, Ржищів та Обухів
  • Хмельницька область: ЦНАПи міста Кам’янець-Подільський та селища Гуменці
  • Херсонська область: ЦНАПи міст Каховка та Нова Каховка
  • Одеська область: ЦНАП міста Южне
  • Запорізька область: ЦНАП міста Олевськ
  • Тернопільська область: ЦНАП міста Чортків

Інформаційна система «Вулик» підвищить доступність та якість адміністративних послуг, що надаються ЦНАПами, та забезпечить надійне зберігання й захист інформації. Вона прискорить роботу адміністраторів ЦНАПів завдяки переходу до електронного документообігу та спрощеному доступу до даних державних реєстрів у режимі реального часу. «Вулик» базуватиметься на «хмарних» технологіях, тому дозволить надавати технічну підтримку дистанційно та швидко без потреби наймати місцевих ІТ-спеціалістів.

ЦНАПи зможуть підключити систему «Вулик» за власним бажанням і користуватися нею безкоштовно протягом усього періоду реалізації Проекту до 2020 року. Пріоритет надаватиметься новоствореним громадам і невеликим ЦНАПам, які не можуть дозволити собі значні інвестиції в ІТ-системи та набір ІТ-спеціалістів.

Систему розробляє українська ІТ-компанія «SoftXpansion Ukraine», обрана за результатами відкритого тендеру на початку лютого 2018 року.

Довідкова інформація: Проект «Підтримка електронного урядування для децентралізації в Україні (EGOV4UKRAINE)» реалізується в рамках Програми підтримки процесу децентралізації в Україні — «U-LEAD з Європою» — яка триває з 2016 по 2020 роки. Програму фінансує Європейський Союз та його держави-члени: Данія, Естонія, Німеччина, Польща і Швеція. Сума допомоги складає 102 мільйони Євро.

Мета Проекту «EGOV4UKRAINE» – поліпшити надання адміністративних послуг місцевими органами влади України через розробку та впровадження електронної системи обміну даними «Трембіта» та інформаційної системи «Вулик» для ЦНАПів. Очкується, що до завершення Проекту ЦНАПи зможуть надавати сотні державних послуг, доступ до яких також можна буде отримати в режимі онлайн.

«SoftXpansion Ukraine» − одна з провідних українських компаній з розробки та впровадження оптимізованих систем електронного документообігу, систем електронних архівів та портальних програмних рішень.

Центри надання адміністративних послуг – це державні установи з надання різноманітних адміністративних послуг за принципами «єдиного вікна» та «прозорого офісу».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?