Інформація про сухпайки для дітей не підтвердилася

РЕЗОНАНС. Чув дзвін, та не знає, де він… або Пісківські школярі смакують гарячими обідами, а не сухпайками. 

На електронну адресу редакції, як і деяких інших обласних видань, була надіслана інформація такого змісту: «Один з багатьох фактів, що відбуваються у Бобровицькій ОТГ. Малята, що ходили у дитячий садок в с. Піски, харчувались повноцінними гарячими обідами у столовій, в спеціалізованому приміщенні. Після того, як село увійшло до Бобровицької ОТГ, приблизно через рік, пан Яковишин Л.Г. (генеральний директор ТОВ «Земля і воля», нардеп України 1 скликання) розпорядився це приміщення перевести для потреб власного агрохолдингу. З тих пір, за розповідями жителів, малята дитячого садка на сухому пайку».

Така інформація не лише збентежила, а й обурила. Адже ще у жовтні 2017 року ТОВ «Земля і воля» за власні кошти перекрило дах у дошкільному навчальному закладі «Пролісок». Ми особисто виїжджали до садочка, спілкувалися з вихователями, які раділи, що врешті-решт забудуть про тазики під час дощу і танення снігу, і дякували Леоніду Яковишину за те, що він ніколи не лишає соціальні установи сам-на-сам зі своїми проблемами, а навпаки, завжди радий прийти на допомогу. Тож після надісланого листа одразу зрозуміли, що автор, який пише ці нісенітниці, мабуть, і в Пісках жодного разу не був. Писати в подібних традиціях ми, звісно, не будемо, тож відправилися до села Піски, аби дізнатися, у чому ж річ і кому вигідно розповсюджувати таку неправдиву інформацію. 

Мати школяра Олександра Копитова залюбки розмалювала приміщення їдальні

Виконувачка обов’язків старости Пісківського старостинського округу Валентина Олешко після зачитаного нами листа дуже обурилася, бо з дитячим садочком «Пролісок» не було жодних проблем, тим паче з харчуванням. А школа – до речі, саме завдяки Бобровицькій ОТГ – тепер має власну відремонтовану їдальню, запевняє нас керівниця.

Господині пісківської шкільної їдальні

«У Бобровицькому відділі освіти нам повідомили, що їдальня у пісківських школярів буде вже у цьому навчальному році. І слова дотримали. Раніше школярі харчувалися у приміщенні, яке колись належало колгоспу, а згодом це майно перейшло ТОВ «Земля і воля», яке орендує в нас землі. Через те, що у нас своєї їдальні – шкільної – просто не було. Доки тривав ремонт у майстерні, яку переобладнали у їдальню, діти й справді тимчасово харчувалися сухими пайками. Бо у їдальні ТОВ «Земля і воля» обідали сезонні робітники – люди, що працюють на полі. Звідки ростуть ноги у цього наклепу, можна лише здогадуватись. До нашої школи, як і до садочка, підвозять дітей із Соколівської сільської ради. Там чотири села. Ця сільська рада і досі не увійшла до жодної із громад: ні до Бобровицької, ні до Новобасанської. Щоб кинути камінь саме в наш город, починають вигадувати подібні дурниці. Ми не шкодуємо про наше рішення. У селі поступово щось робиться. За їдальню окреме спасибі Бобровицькій ОТГ. Ми про таку тільки мріяти могли. Освітлення вулиць теж нам цього року обіцяють. Тож всі ці балачки – лише щоб збурити людей. Дезінформація збиває з толку, і комусь це дійсно вигідно».

В.о. старости села Піски Валентина Олешко

Начальник відділу освіти Бобровицької міської ради Людмила Панасюк на цей наклеп реагує спокійно. Мовляв, чув дзвін, та не знає, де він…

«Багато років поспіль діти із Пісківського закладу освіти харчувалися у їдальні, яку нам надавало в оренду ТОВ «Земля і воля». Це так, по документах, бо гроші з нас вони не брали. У зв’язку з останніми подіями, епідеміологічним станом, ТОВ «Земля і воля» надіслало нам листа, що вони не проти, аби діти харчувалися й надалі. Але в той період, коли у господарстві йдуть весняні й осінні польові роботи, вони не мають права організовувати харчування і для дітей, і для своїх працівників одночасно, бо це порушення санітарно-гігієнічних норм. Претензій до «Землі і волі» ми не висловлюємо абсолютно ніяких, вони нам повністю не відмовляли. А зробили все згідно з нормами. У школу діти проходять один тип медогляду, трактористи, наприклад, – інший. У деяких дітей порушений календар щеплень. Не доведи Господи, якесь серйозне інфекційне захворювання… Це тягне за собою відповідальність багатьох людей. Це не та ситуація, де варто ризикувати. Тому у першому семестрі цього навчального року ми перевели дітей на харчування буфетною продукцією. Тимчасово! Доки тривав ремонт у приміщенні під їдальню. Це приміщення на території навчального закладу. Сесією Бобровицької міської ради було вирішено виділити кошти на поточний ремонт. 818 тисяч 945 гривень ми отримали з бюджету громади на ремонт, заміну системи опалення, водовідведення, устаткування, – показує кошторис Людмила Володимирівна. – До речі, «Земля і воля» деякі меблі нам надала, і плитку для зовнішнього благоустрою. Взагалі, де товариство обробляє землі, вони ніколи не відмовляють у вирішенні проблем, з якими ми до них звертаємося. Тож це наклеп чистої води. Ганебно, що люди до такого опускаються».

До Алли Григорівни дітки залюбки бігають за добавкою. Смачно — однозначно!

Приміщення пісківської їдальні й справді дуже затишне. Тут панує якась особлива атмосфера гостинності і комфорту. А до господині Алли Петровської, яка має 35 років стажу кухаря, залюбки біжать по добавку.

«По меню готуємо, а ще обов’язково запіканки, рулети, булочки, вареники…Треба ж діток побалувати. На кухні хазяйнуємо удвох. У мене є молоденька помічниця Марія. Здібна, руки у неї золоті. А випічка – за вуха не відтягнеш», – нахвалює Алла Григорівна свою напарницю.

Діти харчуються гарячими обідами

До їдальні ми завітали без попередження, та господиня нас одразу припрошує до харчоблоку. Показує кухню, що в холодильниках. Усюди порядок.

«Всього у нас вистачає. Ось морозилка яблуками і виноградом забита з нашого шкільного саду. Тут, м'ясо, яйця, молочка… Все є. Знаєте, вчора «Стосується кожного» дивилася по телевізору, то жах якийсь. Дітей протермінованою продукцією годують. А що в них на кухні робиться... Мені так гидко стало. У нас завжди порядок. І я, і моя напарниця навіть брудної тарілки на ніч не лишаємо. Думаю, частіше треба заклади освіти перевіряти, щоб бачили, як і чим дітей годують».

Валентина Терещенко

Заступник директора з навчально-виховної роботи Пісківського ЗЗСО І-ІІІ ст. Валентина Терещенко приєднується до розмови й проводить до кімнати, де встановили твердопаливний котел.

«Котлом гріємо два приміщення: ось це, де тепер їдальня – раніше тут майстерні шкільні були, і сусіднє – там ми два класи облаштували, бо не вистачало класних кімнат, – пояснює Валентина Миколаївна. – Цьогоріч у школі і внутрішні туалети зробили. Ми дуже задоволені такими змінами і вдячні нашій громаді, спонсорам, і людям, які допомагали. У нашій школі навчається 81 дитина, 33 дитини підвозять із Соколівки, Рокитного, Мочалища, Красного. Початкова ланка безкоштовно харчується. Старші класи – 12 гривень на день. Їдальнею особливо пишаємося. Красиво у нас тут. Мама нашого школяра Ромчика – Олександра Копитова – стіни розмалювала. До речі, не лише тут, а й у початкових класах. Дітям дуже подобається. А ще учні хвалять обіди наших кухарів і частенько біжать по добавку. Це свідчить про те, що всі на своєму місці. У нас гарний колектив. А про неіснуючі проблеми – то заздрісники пишуть…».

Сніжана Божок, фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?