Гуси Рим урятували, а Гусак – чернігівську поліцію

Начальник міської поліції Сергій Кагітін проводить прийом громадян щочетверга. За графіком, відвідувачів мають вислуховувати з 16-ї до 18-ї. Але той, хто хоча б раз приходив пожалітися міським поліціантам-міліціонерам, переконався: для останніх Закон «Про звернення громадян» не писаний.

поліція чернігів 2На аудієнцію потрібно записуватися заздалегідь, і приходити на 16-у без запізнень. Далі – за сценарієм. Після 16-ї до народу виходить секретарка. Декого вона вже знає в обличчя, декого – й на ім’я та по-батькові. Це, так би мовити, завсідники.

Новачків варто попередити: якщо ви сангвінік чи навіть меланхолік, то в коридорі поліції, не сумнівайтеся, – станете холериком.

По-перше, не одні черевики доведеться стоптати, ходячи на такі особисті прийоми. І розв’язувати ваші проблеми, вочевидь, тут ніхто не поспішає.

По-друге, організація цього делікатного процесу випробовує ваші нерви на міцність (так, напевно, задумано).

Особистий прийом може розпочатися із запізненням на годину, а може й узагалі не розпочатися, як сталося минулого четверга 23 червня. Пан Кагітін шукав разом з особовим складом викраденого хлопчика. Принаймні, нам так пояснили. Народ із розумінням поставився до операції і прибув на прийом через тиждень. Звісно, людей стало більше.

За два тижні й кількість проблем накопичилася удвічі – в фойє першого поверху місць для сидіння всім не вистачило. Приміщення нагадувало вулик – гомінко і душно.

– У мене підвищений тиск, треба таблетку прийняти, – реагує на тривале очікування одна з відвідувачок і нервово шукає рукою паличку. – Тут десь є вода?

– Не лише воду, але й туалет для відвідувачів тут не передбачили. Треба просити чергового, щоб пропустив через службовий вхід у двір, – пояснили знавці процесу.

… Коли перевалило за пів на п’яту, почав назрівати бунт.

– Народу скільки, коли ж начальник устигне всіх вислухати, прийняти рішення? Зрозуміло, якщо всіх і прийме, то лише формально, – розпочалися народні хвилювання.

Хтось кинув клич – потрібно підніматися на другий поверх до кабінету начальника. Адже той, хто повинен стояти на сторожі закону, не має права його порушувати. Тим більше – Закону «Про звернення громадян».

Трьом найспритнішим жінкам таки вдалося прослизнути повз скляну будку чергового, і тільки-но вони набрали на сходах темп, як із «низької дистанції» їх випередила секретарка. Напевно, ситуація штатна. А вже за лічені секунди нагору летів і черговий прапорщик, який щойно спіймав гаву.

Секретарка кинулася швидше доповісти начальнику про некерованих тіток. Можливо, щоб його не застали зненацька в «пікантній» ситуації (припустимо, за чашкою кави).

А прапорщик грудьми загородив вхідні двері другого поверху, які відкривали прямий шлях до начальницького кабінету. Він мужньо продемонстрував готовність проявити силу, якщо виникне необхідність.

– Я захищаю державне майно, – пояснив коротко. – Не маєте права без дозволу заходити до державного приміщення!

– Та це ж народне приміщення, тобто наше. І поліція – для народу!

– Державне! – стояв на своєму. – Ваше – у вас удома!

– Представтеся, будь ласка, щоб знати, хто порушує наші права.

– Гусак.

– А ім’я та по-батькові?

– Просто Гусак.

– Гусак – то й Гусак. А чому не пропускаєте?

– Тому, що на особистий прийом треба приходити по одному, а не втрьох!

Поважний птах стояв на своєму, доки секретарка не дала наказ пропустити всіх трьох ходоків.

Пан Кагітін, до його честі, вибачився, в тому числі і за підлеглого. Переконливо пообіцяв, що особисті прийоми буде розпочинати вчасно.

Що ж, ніби причин не довіряти немає. Але доживемо до четверга. Побачимо…

P.S. Особистий прийом у начальника міської поліції – то серіал. Мексиканські відпочивають. Тож «Гуси Рим урятували, а Гусак – чернігівську поліцію» – лише початок.

До речі, нещодавно пан Кагітін брав участь у засіданні «круглого» столу на тему: «Поліція та громада Чернігова: шляхи взаємодії». На нашу скромну думку, шлях до взаємодії починається з виконання ЗУ «Про звернення громадян». А вже потім – усе інше. 

Лідія Фальчевська, Любов Потапенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?