Хто і як протидіяв чернігівському Євромайдану?

Дмитро Чібісов
Дмитро Чібісов

Як просувається розслідування у провадженні щодо незаконної протидії Євромайдану, який організовувався в Чернігові рік тому?  Про це прокурор Чернігівської області Дмитро Чібісов доповів журналістам на брифінгу 21 лютого.

У січні-лютому минулого року в сквері ім. М.Попудренка місцеві активісти розпочали акцію на підтримку Майдану в столиці України. Однак, посадовці окремих служб вдалися до демонтажу намету та іншого майна мітингарів, маючи при собі рішення суду, яке «розтлумачили» на свою користь.

Згодом, у 2014 році, по цьому факту проти працівників комунального підприємства міста та виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції було відкрите кримінальне провадження.

Але, як зазначив обласний прокурор, з невідомих поки що причин, два кримінальних впровадження наприкінці минулого року були призупинені. З приходом на головну прокурорську в області посаду, Дмитро Чібісов поновив ці справи.

Прокурор проінформував, що у провадженні повідомлено про підозру службовій особі виконавчої служби – заступнику начальника Центрального відділу Державної виконавчої служби міського управління юстиції, але прізвище не назвав, оскільки, за його словами, продовжується в даний час розслідування. Проте, він зауважив, що на сьогодні досудовим розслідуванням вже встановлено, що цей виконавець держслужби виступає у кримінальному впровадженні як керівник групи, який організовував, контролював та направляв інших працівників комунального підприємства до протизаконних дій з демонтажу та вивозу приватного майна тих, хто барв участь у  мітингу.

Як наголосив Дмитро Чібісов, організатор групи достовірно знав, що рішення суду стосувалися тільки окремих дій учасників мітингу щодо його безпосереднього проведення, але аж ніяк не зачіпали питань стосовно знесення малих архітектурних форм і звукозаписуючої апаратури, яку конфіскували.

Відповідаючи на запитання, прокурор області проінформував про проведення колегії (заходу, який визначає недоліки роботи органів прокуратури та шляхи їх усунення) та координаційну нараду з залученням всіх підрозділів силових відомств. На цій нараді були визначені спільні заходи для усунення недоліків роботи правоохоронних органів та координації їх діяльності. Крім того, вперше було розпочато видання спільного наказу, яким зафіксовано низку єдиних взаємовідносин між усіма структурами, визначено чергування та створено умови для невідкладного обміну оперативною інформацією про події й визначення спільних зусиль для вжиття заходів реагування.

— Ми всі знаємо, які події відбуваються на сході та всій території нашої держави. Це потребує об’єднання всіх чергових усіма структурами силових відомств в одне інформаційне поле для того, щоб оперативно відслідковувати події і реагувати на них.

Крім того, на запитання представників ЗМІ прокурор Чернігівської області Дмитро Чібісов повідомив про фактичне завершення розслідування всіх кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених високопосадовцями — зокрема, керівниками підрозділів управлінь служби надзвичайних ситуацій та державної міграційної служби.

Прокурор області акцентував увагу на тому, що робота з подальшого встановлення інших осіб, у діях яких містяться кримінально-карні діяння, активно продовжуються.

Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?