Гривня, як і люди, відчуває літо...

З перемінним успіхом гривня зміцнюється вже майже півроку. В останні півтора місяці Національний банк навіть виходив на міжбанк і купував валюту. Тобто регулятор використовує період зміцнення для того, щоб поповнити свої резерви валютою.

Чому триває ця тенденція?

Про це розповідає керівник відділу по роботі з борговими інструментами інвестиційної компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.

З січня до початку весни курс гривні був під впливом цілої низки негативних факторів. Почалося все з того, що у кінці минулого року Кабмін провів видатки держбюджету в особливо великих розмірах, що спричинило тиск на національну валюту на початку року. У січні курс підскочив до 29 грн/долар. Після цього гривня почала зміцнюватись.

Другим негативним фактором впливу стала блокада товарообороту – спочатку активістами, а потім на офіційному рівні – із зоною АТО. Нацбанк заявив про втрати валютної виручки на рівні 2 млрд доларів, що тримало курс нацвалюти на досить високому рівні.

Одразу ж після цього сталась третя негативна подія – МВФ відклав розгляд питання на засіданні ради директорів про виділення Україні траншу у розмірі 1 млрд доларів на невідомий термін. Це також не пішло на користь курсу гривні. Потім ефект блокади на економіку було прораховано, МВФ виділив транш. З березня гривня стабільно зміцнюється. Період негативних факторів впливу змінився періодом позитивних.

Зараз ми увійшли у фазу літнього затишшя. В останні роки гривня традиційно зміцнюється влітку через під впливом низької ділової активності та низького рівня імпорту енергоносіїв.

Восени можливі валютні коливання. На початок 2018 року курс може сягнути меж 27,5-28 грн/долл. Допоки в Україну не почнеться притік реальних інвестицій, допоки ми не повернемося на зовнішні ринки запозичень, період поступового зміцнення гривні буде завжди змінюватися періодом плавної девальвації.

VoxConnector, спеціально для видання sknews.net

Джерело фото

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?