Григорій Сковорода надихнув Бориса Гребенщикова

Борис Гребенщиков в Чернігові виконав пісню, яку написав під впливом творчості українського філософа, якого «не спіймав світ».

Творчість Григорія Сковороди надихнула Бориса Гребенщикова. Про це відомий поет, композитор і музикант з Росії розповів під час свого виступу в Чернігові у вересні 2019 року.

Борис Гребенщиков нагадав нам усім про те, як великий український мислитель і філософ Григорій Сковорода після викладання в Харківському колегіумі після 1769 року, подорожуючи, велів після його смерті вигравіювати на могилі (помер 9 листопада 1794 роки) такий напис: «Світ ловив мене, але не спіймав».

Пісню «Помста королеви Анни» (Queen Anne's Revenge — флагманський корабель капітана Чорна Борода), яку виконав Борис Гребенщиков, як раз і написана під впливом творчості Григорія Сковороди. Його по праву називають українським Сократом. Адже саме він заклав основи української класичної філософії, закликав людей: «пізнати себе», «поглянути в себе».

Григорій Сковорода слідом за великим Сократом стверджував, що справжня мудрість полягає не стільки в пізнанні істини, скільки в тому, щоб жити в істині.

Саме про це пісня Бориса Гребенщикова.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?