Грошова компенсація за невикористану відпустку УБД

На сьогоднішній день трапляються випадки коли учасникам бойових дій при звільненні з військової служби не нараховується та не виплачується грошова компенсація за невикористані календарні дні додаткової відпустки як учаснику бойових дій.

Детальніше про це розповість заступник начальника відділу Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Хоменко.

Спочатку наведу приклад з нещодавнього випадку, який стався в моїй практичній діяльності.

До Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (місто Чернігів, проспект Миру, 49-А, офіс 709, 7-й поверх, тел. 77-51-68) звернулися клієнти, які мали статус учасників бойових дій. Їх цікавило одне питання: щодо зобов’язання військової частини нарахувати та виплатити грошову компенсацію за невикористані календарні дні додаткової відпустки як учасникам бойових дій.

Клієнти проходили службу у різних військових частинах м. Чернігова та були звільнені у зв’язку із закінченням строку контракту.

За час служби клієнтам не нараховувалася та не виплачувалася вказана компенсація.

Мені, як представникові Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, довелося зустрітися з клієнтами та скласти запити до військових частин з метою витребування інформації. Такі запити булим направлені відповідним адресатам.

Після отримання необхідної інформації мною було складено та подано до Чернігівського окружного адміністративного суду позовні заяви про визнання дій керівництвом частин протиправними.  Такі заяви зобов’язували вчинити певні дії на користь позивачів.

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України № 2232-ХІІ «Про військовий обов`язок і військову службу» (далі — Закон № 2232-XII) військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов`язаній з обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Згідно із пунктом 12 статті 12 Закону України № 3551-ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надаються такі пільги, як використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік.

Згідно з пунктом 8 статті 10-1 Закону України Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» № 2011-ХІІ військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв`язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України «Про відпустки». Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України.

Крім того, відповідно до пункту 3 розділу XXXI Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністра оборони України від 07 червня 2018 року № 260, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 червня 2018 року за № 745/32197 (далі — Наказ № 260) у рік звільнення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), звільненим з військової служби за віком, станом здоров`я, у зв`язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі, у зв`язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, які не використали щорічну основну відпустку або використали частково, за їх бажанням надається відпустка із наступним виключенням зі списків особового складу військової частини та виплачується грошове забезпечення у розмірі відповідно до кількості наданих днів відпустки або виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, в тому числі за минулі роки.

Іншим військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які звільняються з військової служби, за їх бажанням надається відпустка із наступним виключенням зі списків особового складу військової частини тривалістю, що визначається пропорційно часу службі в році звільнення за кожен повний місяць служби, та за час такої відпустки виплачується грошове забезпечення або виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, в тому числі за минулі роки.

Отже, у випадку звільнення військовослужбовців з військової служби їм виплачується компенсація за всі невикористані ними дні щорічної відпустки, в тому числі за невикористані дні додаткової відпустки, передбаченої статтею 16-2 Закону № 504/96-ВР та пунктом 12 частини першої статті 12 Закону № 3551-ХІІ.

Така ж правова позиція закріплена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 21.08.2019 у справі № 620/4218/18.

Отже, врахувавши всі обставини справ учасників бойових дій, Чернігівський окружний адміністративний суд вирішив задовольнити позовні вимоги клієнтів Центру до військових частин в повному обсязі.

Нагадую, що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт Миру, буд. 49-а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Ярослав Хоменко, юрист,

спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?