Громади Чернігівщини підтримали призначення виборів

В Україні 133 новостворені об’єднані територіальні громади чекають на призначення виборів. В Чернігівській області це – Киїнська, Новобілоуська, Озерянська, Хмільницька та Борзнянська.

Всі ці новостворені громади оголосили своєрідний флеш-моб для того, щоб Центральна виборча комісія на своєму засіданні призначила вибори в ОТГ. В ході цього флешмобу громади надсилатимуть свої звернення до ЦВК для того, щоб дата виборів таки була призначена.

Про це інформує Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

У зверненнях представників місцевого самоврядування мова йде про те, що питання призначення перших місцевих виборів голів, депутатів місцевих рад об’єднаних територіальних громад та визначення дати таких виборів не пізніше грудня 2018 року.

«Ми пройшли довгі та непрості процеси на шляху до створення ОТГ. Неодноразово провели громадські обговорення та палкі дискусії на сесіях наших рад, але до спільного рішення створити Озерянську ОТГ ми прийшли одностайно. Ми цілком усвідомлюємо, що тільки об’єднавши наші зусилля, ми зможемо отримати шанс на достойне життя у наших селах…», — йдеться у зверненні Озерянської об’єднаної громади.

На думку і Озерянської та інших громад Чернігівщини якщо вибори не відбудуться цього року, то у 2019 громади не зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини, а це втрачені можливості початку розвитку громади.

«Щоб вибори відбулися цього року, відповідно до законодавства, у нас залишилося обмаль часу. Якщо 12 жовтня ЦВК не призначить перші вибори, то їх у цьому році вже не відбудеться», — зазначається у зверненні.

Представники новостворених громад Чернігівщини сподіваються, що їх звернення не залишаться поза увагою Центральної виборчої комісії і вже найближчим часом рішення про призначення перших місцевих виборів в новостворених об’єднаних громадах буде прийнято

Нагадаємо, що за даними Мінрегіону, станом на 5 жовтня, до перших виборів місцевих голів та депутатів готові 133 об’єднані територіальні громади. До складу цих ОТГ увійшли 569 громад — сільських, селищних, міських рад. На вибори чекають також 60 громад, що приєдналися до 41 вже створеної ОТГ. У цих громадах мешкає загалом 1 млн 519 тисяч людей.

Відповідно до закону, вибори мають бути оголошені за 70 діб до дня голосування. Відтак, для того, аби вибори відбулися у передостанню неділю року, 23 грудня, їх треба оголосити максимум цієї п’ятниці, 12 жовтня.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?