Господарям землі немає... на Чернігівщині

КОНФЛІКТ. «Землю – громадам!» – одна з основних вимог об’єднаних територіальних громад, яка, реалізувавшись на ділі, породила беззаконня та вседозволеність місцевих князьків.

Яскравим прикладом тому – Плисківська ОТГ, керівництво якої тривалий час воювало (і програло) в судах за землі запаси з місцевим сільгосппідприємством – СТОВ «Плиски-Агро» (Борзнянський район), завдавши мільйонних збитків йому та громаді.

Цього разу незаконним плодом свавілля місцевих «рішал» знову стали земельні викрутаси, а по факту – відмова у реалізації законного права на землю селянам-трудівникам із Сиволожа – одного з найстаріших населених пунктів Чернігово-Сіверщини.

Пишіть, а ми відпишемо

Григорій Фокін – з тієї когорти сиволожців, які в зародку створення Плисківської ОТГ активно виступав проти приєднання Сиволожа до Плисок. Аргументував це сталими історичними зв’язками та близькістю з сусіднім Хорошим Озером, яке в часи польського панування входило до Сиволозької волості. Власне, сам Сиволож є одним із найстаріших населених пунктів не тільки Чернігово-Сіверщини, але й України – село відоме як літописний «град Всеволожа», названого іменем чернігівського князя Всеволода Ярославича (у 1239 році град зруйнували орди Батия).

Тоді Фокіну та його однодумцям не вдалося відстояти власну позицію і Сиволож, на догоду столичному лобісту мільйонеру Михайлу Голиці, увійшов до Плисок. Таким чином поховавши всі надії Хорошого Озера на утворення власної громади. Зрештою, це – вже історія. А от реалії доконаної сучасності виявилися приблизно такими, як і прогнозували противники приєднання до Плисок. Знову ж таки – через справи земельні. І тут показовим є приклад людини, яка власними мозолями заробляє на життя, працюючи на землі.

Вимочки і зони підтоплення, які роздають людям як сільськогосподарську землю

На початку лютого родина Фокіних вирішила скористатися законним правом на виділення та подальшу приватизацію земель сільськогосподарського призначення. Як і належить, Григорій Олексійович, його дружина, син та донька подали заяви з викопіюваннями та картограмами до Плисківської селищної ради. Подання зареєстрували 2-го лютого, а вже 12-го лютого – після сесії сільської ради – отримали лист, яким було обґрунтовано відмову в реалізації права на землю.

«Нам дали відповідь про те, що земля перебуває в процесі передачі з Держгеокадастру до Плисківської ОТГ, хоча ці ділянки розташовані в межах села і 25 років ніким не оброблялися. Просто кажучи, нам збрехали», – розповідає дрібний фермер.

Не гаючи часу, Фокіни знову подають документи на ту ж саму землю і отримують відповідь про те, що рішенням сесії сільської ради від 15 березня земля зарезервована  за представниками соціальної сфери. 

Навздогін другій відповіді Григорій Фокін отримує ще й третю, якою сказано, що земля  зарезервована під забудову.  Зрозуміло, що цільового призначення земель ніхто не змінював, тому, як і випадку з першою відповіддю, фермер зрозумів, що його та його рідних мають за дурнів, розтоптавши їхнє першочергове право на отримання у власність цих земель. Дві заяви – три різні відповіді!

У неправомірних відмовах Григорій Фокін вбачає комерційний інтерес деяких депутатів.

«Наші сиволозькі депутати в особі Миколи Беця та Олени Секерні мали там власний інтерес. Саме вони вставали на сесії і кричали в один голос не надавати нам землю, бо, мовляв, написали заяви сім’єю, – обурюється Григорій Фокін. – А як нам треба було писати? Сусідів просити? У підсумку вийшло так, що Бець спеціально виділив землю для своїх наближених, щоб її забрати у подальшому й обробляти самому. Так і трапилося – половину землі він вже розорав».

Доки шукав правди в судах – забрали землю

Зрозумівши, що в Плисках справедливості не буде, родина Фокіних подає до суду. В результаті Чернігівський окружний адміністративний суд ухвалює рішення (цитуємо дослівно):

«Зобов’язати Плисківську сільську раду Борзнянського району Чернігівської області повторно переглянути заяви заявників… Визнати протиправним та скасувати рішення Плисківської сільської ради від 12 лютого 2019 року «Про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Плисківської сільської ради».

Втім, незважаючи на рішення суду, Плисківська сільська рада не скасувала протиправної відмови і не компенсувала судових витрат. Вже по другому колу той самий суд зобов’язує Плисківську сільську раду переглянути рішення і надати у власність Фокіним витребувані ними земельні ділянки. І вдруге – жодної реакції від керівництва ОТГ. У зв’язку з цим Григорій Фокін подав заяву до місцевої прокуратури, яка  відкрила кримінальне провадження за фактом невиконання судового рішення. Зрештою, як часто буває в наш час, провадження є, але справа не рухається.

Григорій Фокін

У той час, доки Фокіни бігали судами та прокуратурами, наближеним до місцевих депутатів людям надають дозвіл на розробку технічної документації, чим вони успішно і користаються. Наразі ж земля, за яку боровся Григорій Олексійович та його родина, розорана депутатом Плисківської сільської ради, який найактивніше виступав проти надання дозволу.

Соціальну сферу загнали в болото

Безпідставні відмови у наданні дозволів на розробку технічної документації – не єдині махінації з землею, які практикують в межах об’єднаної територіальної громади. Найбільший ґешефт – це землі запасу! В одному тільки Сиволожу таких – близько 300 гектарів, які до 2022 року перебувають у довгостроковій оренді в корпорації «Агротрейд». Ці землі – табу для селян.

«Людям вирішили роздати малопридатні для обробітку землі – вимочки, зони підтоплення та заболоченості, – каже Григорій Фокін. – Селяни навіть не знають, де їм дають землю, просто пишуть заяви, а «Агротрейд» виготовляє технічну документацію та укладає з ними договори оренди».

Виходячи з озвученого, можна й не гадати, якою є нормативно-грошова оцінка даних земель – зрозуміло, що невеликою. Відтак щасливі власники 2 гектарів заболоченості будуть здивовані виплатами, які вони отримають, адже, як відомо,  відсоток виплати залежить від грошової оцінки землі, а не від цифри в договорі. 

Таким чином, загнавши всю соціальну сферу в болото, землі запасу залишаються недоторканими. Залишається тільки здогадуватись, кому вони перепадуть через два роки. Разом із тим керівництво Плисківської ОТГ роздає землю не лише соціальній сфері, а й навіть тим, хто не мешкає в Сиволожі, навіть шантрапі, за спиною в якої по кілька ходок на «зону». От тільки Фокіним до землі – зась! І тут стає дійсно прикро, коли недалекоглядні керівники виживають з села останнього господаря, відмовляючи йому в його законному праві на сакральне – землю своїх предків.

Стоїмо за селянство!

Чому керівництво Плисківської сільської ради не виконує рішення суду і не надає родині Фокіних у власність законну землю? Чи правда те, що замість 300 гектарів земель запасу, які є в обробітку в агрохолдингу, людям видають малопридатні для обробітку землі, і якщо правда, то чому так? На ці питання ми намагалися отримати відповідь безпосередньо у голови Плисківської сільської ради Марини Вірко. Втім, Марина Олександрівна воліє не відповідати на телефонні дзвінки. Ну що ж? Не вперше! Якщо очільниці громади не указ рішення українських судів, то куди там пресі та іншим ЗМІ? Та все ж ми сподіваємось на те, що голова ОТГ дасть пояснення власній поведінці. Принаймні ми готові розмістити її думку на шпальтах нашого видання.

Марина Вірко

Паралельно з тим редакція готує запит на ім’я прокурора Чернігівської області щодо розслідування кримінального провадження за фактом невиконання рішення суду. Нас, народ, увесь час запевняють у тому, що реформа децентралізації має на меті наблизити владу до громади. На ділі ж маємо протилежне –окремі удільні князівства, які керуються не українським законодавством, а волею місцевих панів.

Віталій Назаренко, фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?