Голова військової громади просить Шмигаля віддати торфозавод

Фонд державного майна заявив про наміри продати торфовидобувні підприємства країни. Мова йде про незначні суми від продажу – від 1 до 3 мільйонів гривень за цілісні майнові комплекси з неоціненними покладами торфу.

В унісон із заявами чиновника з Фонду Держмайна до Уряду письмово звернувся очільник військової громади – Гончарівський селищний голова Віталій Рудник. У своєму зверненні керівник територіальної громади просить голову Кабміну Дениса Шмигаля передати на баланс територіальної громади Смолинський торфозавод, який розташований на її території і працює на землях громади.

Серед семи держпідприємств, про продаж яких заговорив заступник голови ФДМУ Тарас Єлейко, є й ДП «Чернігівторф», в структуру якого як філія входить і Смолинський торфозавод.

За словами виконуючого обов’язки директора підприємства Юрія Бондаренка, коли його приймали на роботу, то гарантували, що приватизація торкнеться виключно збиткових і фактично не діючих держпідприємств. На налагодження показників роботи у ФДМУ дали три роки. Разом із тим за обіцяним пішли розмови про приватизацію держпідприємств.

Разом із заявами чиновника з Фонду Держмайна до Уряду письмово звернувся очільник військової громади – Гончарівський селищний голова Віталій Рудник. У своєму зверненні керівник територіальної громади просить голову Кабміну Дениса Шмигаля передати на баланс ОТГ Смолинський торфозавод, який розташований на території і працює на землях громади.

«Смолинський торфозавод має стратегічне значення не тільки для Чернігівської області. Це – паливо для сільських шкіл, садочків і лікарень. Значною кількістю торфобрикету забезпечуються військові частини та поліція. Через загострення ситуації на Донбасі і загрозою воєнного конфлікту з Росією, прошу Вас прийняти рішення про передачу стратегічного Смолинського заводу в Гончарівську громаду. У громаді проживає 80% військових і дерибан стратегічного заводу дуже впливає на морально-психологічний стан в регіоні», - резюмував голова військової громади Чернігівщини.

Нагадаємо, ще в січні виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко запропонував Кабінету Міністрів України повернути державні торфовидобувні підприємства з управління Фонду державного майна до сфери управління Міністерства енергетики, таким чином залишивши стратегічну галузь у власності держави.

Державне підприємство «Чернігівторф» — одне з небагатьох в Україні, яке має спецдозвіл на користування надрами. Запаси торфу на родовищах поблизу Смолина оцінюють на 100 років інтенсивного видобутку.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?