Хірурги-урологи роблять операції без розрізу

На початку цього року Чернігівська міська лікарня №2 придбала сучасний біполярний резектоскоп – апарат, за допомогою якого виконується трансуретральна резекція доброякісної гіперплазії простати.

Поява такої новації стала можливою завдяки спільним зусиллям місцевої влади, адміністрації медзакладу та лікарів-урологів. Вартість апарату склала 2 230 755,30 грн. Кошти – з міського бюджету Чернігова. На сьогодні Чернігівська міська лікарня №2 – єдиний заклад в області, який має біполярний резектоскоп. За дев’ять місяців поточного періоду прооперовано близько 140 пацієнтів.

Як розповів завідувач урологічного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Олег Співак, ТУР, або ж трансуретральна резекція доброякісної гіперплазії простати – це ендоскопічна операція, спрямована на видалення збільшеної тканини простати та нормалізацію сечовипускання. Проводиться без розрізу в надлобковій ділянці через сечовивідний канал (через уретру). На

сьогодні ця методика є золотим стандартом у лікуванні пацієнтів із доброякісною гіперплазією простати. Гіперплазія – розростання в об’ємі передміхурової залози, яке стискає сечовивідний канал, і в кінцевому випадку може призвести до гострої затримки сечовипускання.

Потреба у впровадженні новітньої методики вкрай нагальна, наголошує лікар-уролог. Аденома, або ж за сучасною класифікацією гіперплазія передміхурової залози – це біч сьогодняшнього дня. Вона розвивається, як правило, у чоловіків, кому за 50. Захворювання – результат гормональної перебудови чоловічого організму, коли знижується вироблення статевих гормонів. Чим старше чоловік – тим частіше зустрічається аденома простати. Частота захворювання прямо пропорційна вікові пацієнта. Загальне число щорічних звернень в урологічне відділення лікарні з приводу аденоми простати складає близько 200–250.

На думку Олега Співака, із впровадженням в Україні новітньої оперативної методики лікування гіперплазій – біполярної трансуретральної резекції – в урологів значно збільшилися можливості в електрохірургічному лікуванні захворювань простати. У другій міській лікарні оперувати новим методом розпочали в лютому цього року. Операції виконані вдало: пацієнти повернулися до звичайного ритму життя вже на четвертий–п’ятий день після оперативного втручання.

Монополярні технології, які передували біполярним, на Чернігівщині були запроваджені вперше в урологічному відділенні другої міської лікарні ще в 2005 році. Втім вони мали свої недоліки: дозволяли оперувати передміхурову залозу не більш як 80 см кубічних в об’ємі. Радикальна ж відмінність біполярного електричного впливу від монополярного в тому, що струм не проходить крізь тіло хворого, а обмежується відстанню між електродами. Таким чином, струм не здійснює вплив на організм людини, що дозволяє розширити діапазон пацієнтів для оперативного втручання із суміжною патологією, наприклад, коли в людини вживлений електрокардіостимулятор. Крім цього, виконання біполярної ТУР – практично безкровне, у післяопераційному періоді значно зменшується можливість ускладнень. Зазначена методика можлива для використання у хворих будь-якого віку з тяжкою супутньою патологією.

Втручання біполярним резектоскопом здійснюється через сечовивідний канал. Тривалість оперативного втручання залежить від об’єму передміхурової залози – від 15 хвилин до двох годин. Більш того, хірург не обмежений у часі, тоді як при використанні монополяру часові межі складають не більше півтори години, бо в іншому випадку зростає вирогідність ускладнень. Біполярним резектоскопом оперують також пухлини сечового міхура у представників обох статей та пацієнтів із раком простати (у цьому випадку операції виконуються з метою відновлення природного сечовипускання).

В урологічному відділенні працюють чотири лікарі-урологи, які володіють методикою проведення таких операцій.

Як альтернативний метод, існує відкрите оперативне лікування. Воно досить травматичне, як правило, важче переноситься хворими. При застосуванні такої методики різко підвищується ризик розвитку післяопераційних ускладнень, а післяопераційний період триває значно довше: 10–12 днів – у стаціонарі та 1–1,5 міс. –амбулаторно.

– Нещодавно за допомогою біполярного апарата проліковано пацієнта, у якого, за даними УЗ-дослідження, об’єм передміхурової залози склав 215 кубічних сантиметрів. Фактично залоза була розміром із добрий чоловічий кулак. Вже на п’ятий день пацієнт повернувся до звичного ритму життя. Чоловікові – 78 років. Впровадження біполярної технології – це значний крок уперед. Адже до появи такого апарату пацієнтів із розміром передміхурової залози понад 100 кубічних сантиметрів ми були змушені оперувати відкритим способом – тобто робити розріз. Для пацієнта – це травматично, є більша вірогідність виникнення післяопераційних ускладнень. Завдяки біполярній ТУР ми забули, що таке відкрита операція! – розповідає про цей випадок Олег Співак.

Підготувала Уляна Ковальчук

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?