Гімн України зазвучить по-особливому у Чернігові!

ukraine-anthemЦентральна бібліотека ім. М.Коцюбинського (м.Чернігів, вул. Кирпоноса) запрошує на неординарну подію – тут зазвучить по-особливому Гімн України! Це станеться 10 березня о 10 годині.

Запрошуємо всіх мешканців і гостей Чернігова взяти участь у флешмобі, присвяченому 150-річчю від дня (1865 р.) першого публічного виконання Гімну України. 

Нагадаємо, що автор музики українського Гімну ­− Михайло Вербицький, який народився в селі Явірник Руський недалеко Перемишля в сім'ї священика.

Саме ж створення українського гімну бере початок з осені 1862 року. Саме тоді український поет Павло Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна», якому у майбутньому судилося стати національним, а згодом і державним гімном українського народу.

А вперше сьогоднішній гімн України прозвучав 150 років тому як заключний номер першого на західноукраїнських землях шевченківського концерту, влаштованого в Перемишлі 10 березня 1865 року на роковини смерті Тараса Шевченка. Популярність твору Вербицького постійно зростала, його виконання стало частиною усіх святкових патріотичних концертів.

А з 17 вересня 1991 року Українське радіо розпочинає свої передачі виконанням пісні-гімну «Ще не вмерла Україна», а 5 грудня того ж року вона вперше офіційно зазвучала урочисто на засіданні Верховної Ради України.

Тут зібрані найяскравіші музичні виконання найголовнішої пісні України:

— Надзвичайно оригінальну рок-версію гімну у 2014 році записав харків'янин Микита Рубченко. Сам хлопець був активістом харківського Євромайдану. За його словами, він виконав цей гімн на підтримку українців і країни.

— Зворушливе виконання гімну українці зробили під час серпневого минулорічного концерту гурту «Океан Ельзи». Тоді у Львові глядачі хором заспівали гімн України зі Святославом Вакарчуком.

— Ще більш масовим виконання гімну було під час святкування Нового року. Тоді на Майдані гімн України виконали одночасно 100 тис чоловік. Завдяки такому показнику Україна навіть збиралася подати заявку до Книги рекордів Гінесса.

— Але гімн України виконують не лише за допомогою музичних інструментів та співу. Так у квітні 2014 року у Черкасах діти із вадами слуху за допомогою емоцій та жестів виконали головну пісню країни.

— А минулого року латвійський хор у фіналі популярного в країні конкурсу «Latvija dzied!» («Латвія співає!») заспівав гімн України, висловлюючи таким чином підтримку українцям.

— Крім того, минулого року гурт «Cruachan» з Ірландії виконав на фестивалі «Бандерштат-2014: перезавантаження» гімн України на волинці.

— Оригінальний інструмент для виконання гімну обрав і музикант із вигаданим псевдо «Мартін». Він зіграв гімн України на віолеленчелі в рамках «Музики воїнів» – це культурно-мистецький і військово-патріотичний проект.

— Цікаво, що гімн України співають геть маленькі дітлахи.

Так, минулого року у мережі розмістили відео, на якому однорічний хлопчик співає Державний Гімн. Малюка можна вважати наймолодшим українцем, який вивчив пісню «Ще не вмерла Україна».

— Гімн України полюбляють виконувати іноземці, які проживають в Україні. Так, іноземний студент Осман, який вчиться в Тернополі, зіграв гімн України на трубі. У ролику хлопець розмовляє українською та розповідає, що він навчається в ТНЕУ і каже, що любить Україну.

— П'ять років тому до Дня Незалежності України був створений спеціальний проект у рамках якого гімн України виконали 14 різними мовами — вірменською, грузинською, російською, молдовською, азербайджанською, білоруською та іншими. Тобто мовами тих народностей, які проживають в Україні. Також у роликах вказувалась чисельність діаспори народу, мовою якого виконується гімн. Одним з найбільш мелодійних роликів серед цієї серії був Гімн України, виконаний грузинською мовою.

Весь стадіон співає гімн на футбольному матчі Україна-Швеція, 2012 р.

І нарешті Гімн України співають українці

Зібрано за матеріалами http://espreso.tv

Публікація про створення гімну України тут: https://www.sknews.net/150-rokiv-tomu-vpershe-publichno-vykonaly-ukrajinskyj-himn/

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?