Фонд соцстрахування компенсував втрати заробітку за 6,3 млн днів 

За оперативними даними, упродовж січня–лютого 2018 року Фондом соціального страхування України було профінансовано надання допомоги з тимчасової втрати працездатності за 704 тис лікарняних листків на загальну тривалість 6 297 675 днів. Фінансування здійснюється ФССУ своєчасно та у повному обсязі.

«Фонд компенсує застрахованим особам втрату заробітку за період хвороби або травми з 6-го дня непрацездатності. Щороку в Україні видається близько 5,4 млн лікарняних листків, більше 75% з них видані на строк від 6 днів. Загалом у минулому році Фондом профінансовано більше 4 млн лікарняних, на що направлено майже 9,5 млрд гривень», – повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Підставою для призначення допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Зазначається, що Фонд соціального страхування України також компенсує втрату заробітку у разі необхідності догляду за хворою дитиною або членом сім’ї.

Розмір допомоги у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності, що надається за рахунок коштів ФССУ, залежить від страхового стажу та виплачується в таких розмірах:

1) 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства.

Фонд здійснює фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності упродовж 10 робочих днів після подачі роботодавцем заяви-розрахунку до робочого органу Фонду за місцем обліку. Кошти перераховуються на окремий поточний рахунок роботодавця для виплати застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?