Фестиваль, започаткований у селі на Чернігівщині, став Всеукраїнським

DSC_9026«Крок до циркових зірок». Під такою назвою 6 червня в Чернігові відбувся І Відкритий фестиваль – конкурс циркових колективів для вихованців початкового рівня.

Організований фестиваль департаментом культури та туризму, національностей і релігій ОДА, міською дитячою громадською організацією «Спортивно-циркова студія «Тріумф» за підтримки управління культури міської ради та ККЗ «Палац культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОрієнтованість фестивалю на початківців свідчить про те, що циркове мистецтво на Чернігівщині стало предметом масового захоплення дітей та молоді, маючи при цьому глибокі корені. А колискою його по праву вважається село Макошине Менського району, де понад 30 років тому завдяки ентузіазму Тамари і Геннадія Шепелів народився цирковий колектив «Юність».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЕстафету захоплюючого мистецького жанру швидко підхопили в інших населених пунктах області, що стало поштовхом для проведення Відкритого мандрівного фестивалю «Сіверська феєрія», започаткованого кілька років тому, що згодом набув статусу Всеукраїнського.

DSC_9110

DSC_9081Саме в його рамках пройшов наразі і фестиваль «Крок до циркових зірок», символізуючи собою безперервність процесу підготовки майбутніх кваліфікованих артистів цирку і зберігаючи свою ексклюзивність, адже аналогів «Сіверській феєрії», як зазначила ведуча, в Україні досі не існує.

DSC_9007

DSC_8969Але захоплення цирком стає все масовішим, про що свідчить географія і кількість учасників нинішнього фестивалю. Особливо помітно це на прикладі Києва, столичної та Полтавської областей.

Молодшає і «мрія» тих, хто ступив на стежину, що веде на арену цирку – наймолодшим учасникам лише 4 рочки, найстаршим – 15. Але всі вони своїми стараннями і здобутками довели усвідомленість свого вибору.

DSC_8984

DSC_8978А в заохочувальних усмішках і оплесках присутніх на фестивалі батьків відчувалася повна підтримка.

На цю деталь звернули увагу виконуючий обов’язки директора департаменту культури і туризму, національностей і релігій облдержадміністрації О. В. Левочко та голова журі режисер-інспектор манежу, начальник відділу формування циркових програм державної циркової компанії України І. М. Березін. Вони подякували їм за піклування про своїх талановитих чад і висловили впевненість, що багато з них незабаром помітять на цирковому небосхилі країни і своїх «зірочок».

А організатори та спонсори фестивалю заохотили юних учасників фестивалю нагородами та подарунками.

Результат фестивалю радує – у «Сіверської феєрії» з’явився надійний резерв.

Василь ЩЕРБОНОС. Фото Миколи ДУЛЬЦЕВА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?