Фермер закликав владу захистити селян від рейдерського свавілля

Фермер з Херсонщини Мартиновець закликав депутатів прийняти «Фермерський антирейдерський законопроект».

В ІА «УНІАН» відбулась презентація «Фермерського антирейдерського законопроекту, який має захистити селян та фермерів від рейдерського свавілля та бездіяльності правоохоронних органів.

Чотири роки після Революції Гідності, крім того, що подарували надію на краще майбутнє, стали найганебнішими по кількості рейдерських захоплень земель фермерських господарств та безкарності за ці діяння. А кількість випадків рейдерських захоплень фермерських господарств (далі — ФГ) та протиправних дій щодо фермерів зростає з кожним днем

Так, за даними Інформаційної агенції «УкрпресІнфо», в період 2014—2017 років рейдерських атак зазнали близько 15 000 (!) малих та середніх фермерських господарств, або третина із загальної їх кількості в Україні. А кожне друге ФГ в тій чи іншій мірі зазнало протиправних дій по відношенню до самих фермерів, їх землі, врожаю або майна. На жаль, далеко не про всі з них відомо широкому загалу.

За даними Асоціації фермерів та землевласників України лідером за активністю рейдерів є Кіровоградщина, друге місце — Херсонщина, третє — Вінниччина, четверте — Дніпропетровщина. Близько 70% всіх випадків рейдерства стосуються саме середніх фермерських господарств. В країні також набуває активного поширення «човникове» рейдерство, коли рейдери\бандити підшукують віддалені поля та потайки від фермерів, під прикриттям тітушок або корумпованих правоохоронців, збирають цінні культури своїми комбайнами. Або роблять зухвалі навали на незахищений, вже зібраний врожай.

Діюче законодавство абсолютно безсиле і непродумане щодо захисту фермерів від рейдерства. Антирейдерські штаби не в змозі приборкати безкарність та зухвалість дій рейдерів, яких покриває місцева, а подекуди й центральна корумпована влада і правоохоронні органи.

На прикладі трирічної боротьби фермера Миколи Мартиновця (СПрАТ «Водолій», с. Преображенка, Чаплинського району, Херсонської області.) з рейдерами Херсонщини (ТОВ «УкрагросолідІнтернешнл» В.Сидоренко, брати Назарчуки), яких на думку фермера покриває місцева влада Херсонщини в особі заступника обласного голови Віталія Булюка, ініціативна група розробила Фермерський Антирейдерський законопроект, який покликаний унеможливити та значно ускладнити спроби рейдерських захоплень.

«За останні роки земельне рейдерство перетворилось на справжню епідемію. Існуюче законодавство, правоохоронні органи наразі абсолютно безпомічні перед рейдерами і не можуть захистити фермерів. Отже, настав час діяти більш рішуче, тому ми презентуємо «Фермерський антирейдерський законопроект», — зазначив ініціатор створення законопроекту фермер Микола Микитович Мартиновець, голова фермерського господарства СПрАТ «Водолій».

На думку Мартиновця, цього законопроекту чекають сотні тисяч селян, фермерів з усієї України. Він покликаний унеможливити та ускладнити дію механізму рейдерських захоплень фермерських господарств і стати на заваді не лише рейдерам, які безкарно діють у корумпованому середовищі, а й усім учасникам кримінального ланцюжка.

Ось вже три роки М. Мартиновець веде виснажливу боротьбу з рейдерами, що намагаються заволодіти землею, яку фермер обробляє на правах договорів оренди. Докладніше про ситуацію ТУТ.

Підробка документів, фальшиві довіреності, незаконне внесення змін до Державного реєстру, підкуп селян, підкуп суддів, «мертві душі», залякування та спроби вбивства, диверсії проти майна, знищення посівів, повна бездіяльність правоохоронних органів, не зважаючи на публікації у ЗМІ, численні скарги та депутатські запити у вищі інстанції – ось далеко не повний список того, з чим постійно стикається фермер. І не лише він – а ще тисячі інших фермерів по всій Україні.

Не бажаючи ставати злочинцем на своїй землі, або беззахисною жертвою рейдерського беззаконня, Микола Мартиновець запропонував свій варіант виходу з ситуації.

Спільно з юристами, громадськими діячами, журналістами, на основі власного досвіду боротьби та досвіду десятків малих та середніх фермерських господарств, сторона М. Мартиновця розробила новий, революційний «Фермерський антирейдерський законопроект», основні тези якого презентовали на прес-конференції. Зокрема, законопроект передбачає кримінальну відповідальність для нотаріусів та держреєстраторів за неповідомлення сторони про намір вчинити зміни. Також пропонується надати право фермерам захищати свою землю зі зброєю в руках, підвищити відповідальність правоохоронних органів за бездіяльність, суддів – за неправомірні рішення, а тітушок – за участь у рейдерських захопленнях.

Крім того, запропоновані цим законопроектом норми ставлять непрохідні перепони на шляху до підробки документів рейдерами.

На думку Генерального директора Асоціації фермерів та приватних землевласників України Юрія Апалькова, Фермерський законопроект має стати доповненням вже прийнятого у першому читанні депутатського Антирейдерского законопроекту.

Більше інформації про законопроект і прес-конференцію ТУТ. 

Сергій Величко, спеціально для видання «Суспільний кореспондент»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?