Фазани та павичі з`явилися у Чернігівському парку «Ялівщина»

Чернігів — дивовижне місто не лише в історичному сенсі.  Його краса проявляється в усьому і будь якої пори року. Окрім незрівнянної архітектури та пам`ятників церковної старовини, у місті на Придесенні можна «поспілкуватися» з живими представниками не тільки нашої поліської фауни. І не-де-небудь на околиці, а майже  в центрі міста.

Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» — комунальний заклад Чернігівської обласної ради. Саме тут можна дивуватися різнокольоровим живим вбранням екзотичних птахів.

Не вірите?

Тоді мерщій з нами в подорож, і ви неодмінно переконаєтеся, що все це — не міраж, а справжнісінька реальність.

Вгледіти у зоологічній колекції чудових красенів — індійських павичів, які жваво перешіптуються між собою і яких так гордо охороняє самець-павич, це насправді вдивовижу.

— Саме присутність індійських павичів у Чернігові спростовує стереотип, що ці птахи живуть тільки в країнах, де немає зими, — акцентує увагу завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум ім.Т.Г.Шевченка» Юрій Карпенко.

Юрій Карпенко

А парочка індонезійських курочок Айям Цемані відрізняються від наших, яких ми звикли бачити, не тільки особливо темним гребінцем. Як зазначає Юрій Карпенко, у деяких східних країнах такі птахи вважаються священними, містичними й ритуальними.

А інша порода курей Брама ніби звеличує колекцію птаства парку! До речі, Брама — це порода птиці, виведена в Сполучених Штатах з великих птахів, імпортованих з Китаю у позаминулому сторіччі.

Вусаті кури Араукани виділяються своєрідною індивідуальністю — бакенбардами або вусами.

Фазани своєю поведінкою та оперенням гордовито вимальовують картинку різнокольорових фарб, немов і не природа таке чудо створила, а художник цих птахів розмалював. Але ж ні — то матінка-природа витворила таку неймовірну дивину!

В усіх зоологічних куточках набачив таку закономірність: на передній план згорда висувається самець, а позаду його самки. Він ніби демонструє «чоловічий» характер, проявляючи турботливі риси захисника.

Серед усілякого різноманіття птахів у парку «Ялівщина» мешкають і представники звичного для нас птаства, а це синички, горобці, повзики, піщуги, галки, ворони, граки, дятли, сороки, снігури, омелюхи та інші. А в останні роки, де протікає вздовж парку річечка «Стрижень», оселилися і дикі качки, яких ще називають крижнями.

Встановити та визначити кількісно-видову наявність місцевих птахів, як власне і диких тварин, вдається при проведенні щорічного обліку. Така щорічна «сезонна» клопітка робота щойно закінчилася.

Як розповів фахівець-еколог Юрій Карпенко, орнітофауна парку «Ялівщина» налічує біля десяти видів птахів.

На початку зими у Чернігівському регіонально-ландшафтному парку «Ялівщина», як і в інших парках, скверах, заповідниках тощо розпочалася Всеукраїнська акція «Нагодуй птахів узимку», яку ініціювало Державне агентство лісових ресурсів України.

— Деякі небайдужі чернігівці самі приносять їжу пташкам і підгодовують. І це добре. Однак, якщо давати птахам біле і чорне насіння та білий хліб можна, то від чорного вони гинуть, тож цим не слід нехтувати, — підкреслив Юрій Карпенко. —Бо неправильна підгодівля птахів може призвести до загибелі.

Сергій Вітер, фото Миколи Тищенка, спеціально для видання sknews.net

Схожа публікація: Павичі з`явилися у Чернігівському парку «Ялівщина»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?