Експортувати слід готову продукцію, а не сировину, — депутатка

«Агровиробникам важливо експортувати готову продукцію, а не сировину», — вважає депутатка Чернігівської обласної ради Ольга Чередник.

Урядовці все частіше вихвалюються зростанням експорту українських аграріїв. Як зауважила керівник фракції у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник, при цьому найчастіше замовчується, що експорт цей здебільшого складається зі сировини та напівфабрикатів.

«З останніх їхніх «досягнень» – Україна потрапила в ТОП-5 світових експортерів курятини, а експорт соняшникової олії зріс на 48%. Ці цифри б мали викликати гордість, якби вони не демонстрували викривлений розвиток вітчизняної агропромисловості. Такий експорт призводить лише до деградації українських ґрунтів, спеціалізації на примітивному виробництві та знищенні малого і середнього підприємництва», — наголосила Ольга Чередник.

Саме тому депутатка облради закликає владу підтримувати експорт агропродукції з великою часткою доданої вартості, а не вихвалятися результатами експорту сировини.

За офіційними даними, минулого року найбільшими експортерами сільгосппродукції до країн Євросоюзу були США, Бразилія та Україна. Про це свідчать дані щомісячного моніторингового звіту Єврокомісії про стан торгівлі агропродукцією.

Крім того, Україна увійшла в ТОП-5 світових експортерів курятини. Випереджають Україну лише Бразилія, ЄС і Таїланд. Головним виробником і експортером країни є «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба»). Доля компанії в загальному експорті України становить 90%.

Водночас з початку сезону 2019/20 Україна на 48% наростила експорт соняшникової олії, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Так, експорт соняшникової олії через морські порти з початку сезону 2019/20 становив 1,706 млн. тонн, у порівнянні з 1,151 млн. тонн за аналогічний період минулого року.

До речі, Чернігівщина торік експортувала продукцію у 134 країни світу на суму понад 1,1 млрд дол. США. При цьому близько половини експорту – зернові культури, також значну частку займає деревина.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?