Експерти пропонують угоду для повернення Криму і Донбасу

Представники громадянського суспільства звернулися до майбутніх депутатів з пропозицією укласти угоду про співпрацю для деокупації, реінтеграції та зміцнення громадської довіри для повернення Криму і Донбасу.

Активісти і експерти закликали майбутніх обранців прийняти пять базових рішень, щоб створити і реалізувати системну внутрішню політику щодо тимчасово окупованих територій у новому парламенті. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті ініціативи “Дай пять!”

За словами авторів ініціативи, на сьогодні існує багато модальностей для реінтеграції окупованих територій, проте серед них є п'ять базових кроків, що дадуть змогу розпочати нарешті ефективну деокупацію і реінтеграцію, зміцнити громадську довіру жителів на окупованих територіях та на лінії розмежування. Зокрема, експерти закликають утворити у новому парламенті комітет з питань тимчасово окупованих територійстворити робочу групу для напрацювань механізмів перехідного правосуддя, передбачити у коаліційній угоді створення Міністерства реінтеграції і національної єдності і змінити архітектуру роботи з окупованими територіями.

Потенційних нардепів закликають також якнайшвидшевнести зміни до закону про військово-цивільні адміністрації, з метою перетворити їх на сервісні механізми військово-цивільної співпраці, а також ухвалити законопроект про виборчі права ВПО, що дозволяє переселенцям повноцінно реалізувати право голосу на всіх виборах у приймаючих громадах.

Ініціатори наголошують, що складання новим парламентом “базового мінімуму співпраці”, який не викликає суперечок у експертному середовищі, дасть змогу встановити довгострокове партнерство та заручитися підтримкою громадянського суспільства, якісною полісі-експертизою та аналітичною допомогою.

Підтримати звернення можна 


Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?