Екологічний стан річок на Чернігівщині може загостритися 

Про гідрометеорологічну ситуацію в басейнах річок Дніпра вище Київського водосховища і Десни вище Києва станом на 13 лютого 2015 р. та ймовірний характер водопілля 2015 р. розповів для видання «Суспільний кореспондент» начальник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Руслан Овсєєнко. 

Гідрометеорологічна ситуація у басейнах річок Дніпра та Десни упродовж осінньо-зимового періоду 2014—2015 рр. характеризувалася:

  • стійким дефіцитом опадів у жовтні – листопаді, що визначило низьку водність річок та недостатнє зволоження метрового шару ґрунту на кінець осені;
  • значною мінливістю погодних умов взимку — нестабільним температурним режимом, чергуванням коротких морозних періодів та більш тривалих періодів з відлигами і позитивними температурами повітря;
  • збільшенням кількості опадів взимку — з 1 грудня 2014 р. до 13 лютого 2015 р. в середньому у басейнах річок випало 90-100 мм опадів. Ці суми опадів загалом близькі до кліматичної норми.

Погодні умови грудня – першої половини лютого визначили:

нестабільне і незначне снігонакопичення; сніговий покрив неодноразово утворювався, танув і знову відновлювався.

  • неглибоке промерзання ґрунту, відтавання його верхнього шару з повторним замерзанням;
  • збільшення запасів вологи у метровому шарі ґрунту у період зимових відлиг переважно до середніх значень;
  • послаблення, руйнування льодових явищ;
  • збільшення водності річок у грудні-січні за рахунок відлиг; але витрати води річок залишаються нижчими за норму.

За даними снігомірної зйомки 10 лютого висота снігового покриву в басейні р. Дніпра та р. Десни не перевищує 10 см, а запаси води у ньому дорівнюють 1-17 мм, що загалом менше за норму на цю дату і значно менше за снігозапаси, що формують середнє весняне водопілля.

Глибина промерзання ґрунту менша за середні показники і станом на 10 лютого переважно дорівнює 20-50 см.  У басейнах Верхнього Дніпра і Десни за межами України промерзання ґрунту становить 30-70 см.

Внаслідок зимових відлиг відбулося суттєве поповнення запасів вологи у метровому шарі ґрунту до середніх багаторічних показників.

На річках  області утримується зимова межень з незначними коливаннями рівнів води, які проходять у межах їх русел. Поточні рівні значно нижчі за відмітки виходу води на заплаву. Льодові явища відмічаються у вигляді неповного льодоставу (товщина криги не перевищує 10-15 см), закраїн, заберегів.

Комплексний аналіз чинників весняного водопілля, які склалися на середину лютого 2015 р. (нестабільні і низькі снігозапаси, неглибоке промерзання ґрунту, близьке до норми зволоження його метрового шару,  понижена поточна водність річок) та за нормального розвитку гідрометеорологічних процесів у другій половині лютого — травні дає підстави очікувати, що  весняне водопілля у 2015 р. за рівнями і витратами води буде нижчим і значно нижчим за середнє, близьким до минулорічного та без значних негативних наслідків.

Під час формування весняного водопілля не слід очікувати підтоплень заплавних територій. Водопілля може пройти переважно у межах  русел річок. Загрози часткових затоплень територій населених пунктів, будівель, об’єктів господарювання і інфраструктури тощо річковими водами немає. Руйнування льодоставу і проходження льодоходу також не несе загрози для прируслових територій і об’єктів.

Якщо надалі не відновиться снігонакопичення, а весною не випадатимуть значні дощі, то існує висока ймовірність формування на малих і середніх річках області дуже низького чи навіть слабко вираженого водопілля, що може загострювати екологічний стан річок. 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?