Єдині стандарти з ЄС запроваджує Україна в геопросторові даних

Скриншот (12.03.2015 14-34-05)При створенні інфраструктури геопросторових даних Україна запроваджуватиме єдині для країн-членів Європейського Союзу стандарти, передбачені директивою INSPIRE. Це в майбутньому дозволить Україні безперешкодно інтегруватися в єдину європейську та світову інфраструктуру просторових даних.

Про це йшлося під час міжнародного семінару «Інфраструктура геопросторових даних, як передумова для економічного та соціального розвитку України. Впровадження стандартів ЄС за Директивою INSPIRE. Створення Європейської локаційної мережі (ELF)», який відбувається 11-12 березня у Києві. Участь у форумі беруть науковці та практики країн ЄС, представники міністерств та відомств України.

У ході семінару Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії і кадастру Максим Мартинюк наголосив, що при розбудові державної політики України у сфері геодезії і картографії виходити слід з того, що підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом вже сьогодні вимагає прискорення інтеграції у світовий та європейський інформаційний простір. Зокрема, на часі запровадження в нашій державі єдиних стандартів даних INSPIRE.

«На сьогодні Держземагентство України реорганізується у Державну службу України з питань геодезії, картографії і кадастру. Це не просто зміна назви. Це зміна філософії управління земельними ресурсами. За прикладом розвинених країн Європи, ми і надалі продовжуватимемо вдосконалювати ефективність управління територіями. Головною метою є досягнення прозорості у доступі до інформації. Цьому сприятиме надання електронних сервісів, інтеграція інформаційних баз даних різних міністерств, відомств і організацій», – підкреслив Максим Мартинюк.

Як зазначалося у ході семінару, на сьогодні в Україні триває робота над проектом Закону України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних». На переконання фахівців, найбільш успішний результат цієї роботи можливий лише за умови ефективної комунікації з європейськими країнами, що вже пройшли цей шлях або мають певні успіхи у створенні NSDI.

У цьому контексті наголошувалося, що важливу роль для України відіграє також членство в EuroGeographics – асоціації національних картографічних, кадастрових та реєстраційних організацій Європи, в Європейському відділенні Комітету з глобального управління геопросторовою інформацією UNGGIM, а також партнерство з Об’єднаним науково-дослідним інститутом Єврокомісії JRC.

Зокрема, EuroGeographics сьогодні допомагає вітчизняним фахівцям бути в курсі усіх європейських сучасних картографічних, геодезичних та геоінформаційних технологій та відслідковувати тенденції розвитку галузі.

Довідково:

Директива INSPIRE Європейського Союзу (ЄС), що набула чинності 15 травня 2007 року, зобов’язує всіх членів ЄС створити в мережі Інтернет інфраструктуру просторових даних, яка б сприяла стандартизованому обміну географічною інформацією.

EuroGeographics – це міжнародна некомерційна організація, представницький орган та членська асоціація національних картографічних, кадастрових та реєстраційних організацій Європи. Вона об’єднує всі без винятку європейські країни. EuroGeographics разом із країнами-членами розвивають інфраструктуру для інтеграції їх національних даних, включаючи топографічну та земельну інформацію, з метою впровадження інтегрованої Європейської системи розміщення (ELF) для широкого спектру користувачів. Шляхом обміну найкращим досвідом та створення стандартних специфікацій даних, EuroGeographics прагне забезпечити сумісність та взаємозв’язок індивідуальних геоінформаційних баз даних країн-членів. Це забезпечить Європу офіційною високоякісною геоінформацією, необхідною для розроблення політики та законодавства у різних країнах у галузі навколишнього середовища, конкурентоспроможного бізнесу, комунальних послуг, правових систем, безпеки тощо.

За інформацією прес-служби Держземагенства

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?