«Дивосад» представляє Чернігівщину на міжнародному рівні

Напевно, ви вже не раз чули про чернігівський Театр Реабілітації «Дивосад», де поруч із звичайними людьми на сцену виходять особливі актори – з вадами фізичного чи розумового розвитку.

Саме в ці дні цей колектив бере участь у театральному фестивалі в Польщі. «Дивосад» повіз на Фестиваль Прекрасних театрів музичну виставу «Ніч на Івана Купала». Щоправда, ця радісна новина має присмак гіркоти. Колектив відправився до Польщі в борг, тобто згодом має розрахуватися за транспортні послуги. 

Йдеться про 60 тисяч гривень за автобус, замовлений для перевезення артистів, костюмів і реквізиту. Всі інші витрати, тобто проживання й харчування, бере на себе організатор фестивалю — польська сторона.

Минулого року суттєву суму для поїздки на фестиваль виділила Чернігівська міська влада. Цьогоріч грошей у бюджеті для цього не знайшлося. «Дивосад» направляв листи і до народних депутатів, і до керманичів міста та області, але отримав в основному… моральну підтримку. Реально допоміг лише нардеп Валерій Дубіль. Напевно, це демонструє справжнє ставлення можновладців до потреб людей з вадами: краще сидіть вдома! Коли вас не видно на вулицях, ваших проблем для нас начебто і не існує. Не існує бордюрів, які не подолати на інвалідному візку, автобусів чи тролейбусів, в які не може заїхати така людина, відпадає потреба в пандусах до установ місцевого самоврядування, культури та освіти, кафе і магазинів... 

Аби потрапити до Польщі на Фестиваль Прекрасних театрів, актори й волонтери «Дивосаду» та благодійної організації «Аратта» почали збирати кошти ще взимку. Власноруч виготовляли й продавали під час ярмарків сувенірну продукцію, листівки, прикраси. Долучалися до проведення міських свят і фестивалів, проводили безпрограшні лотереї, зокрема, під час свята Спасу в мікрорайоні «Шерстянка», в ході бізнес-фесту «Разом до успіху!» І буквально в останні дні перед поїздкою виступали на першому в Чернігові фестивалі «Природник». Але самотужки змогли зібрати лише частину необхідних коштів – близько 5 тисяч гривень, тому звернулися до жителів Чернігова, підприємців, благодійників. 

На щастя, небайдужі люди відгукнулися! Тож особливі актори та волонтери вдячні тренінговому центру «Роднік» за зібрані під час Дня відкритих дверей 1300 грн., відомому англійському благодійнику Філіпу Едмондсу, котрий передав 200 євро, члену жіночої організації «Бізнес-Професіональні Жінки» Маріанна Платтнер зі Швейцарії, котра також пообіцяла допомогти. Щиро дякуємо за ваші відкриті серця! Порадившись, дивосадівці вирішили їхати, хоча мають лише частину коштів, необхідних для оплати транспортних послуг. Саме зараз вони представляють Чернігівщину на міжнародному рівні, у м. Тчев, примножуючи у цьому світі красу й добро.

Будемо тримати за них кулачки! І побажаємо величезних творчих успіхів!

Вікторія СИДОРОВА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?