Динаміка реєстрації підприємців торік знизилася

Портал відкритих даних «Opendatabot» повідомив, що у 2019 року в Україні було зареєстровано на 15% менше фізичних осіб-підприємців (ФОП), ніж у 2018 році. За їхніми підрахунками, за рік Україна втратила майже 50 тис. нових підприємців.

На думку депутата Чернігівської міської ради Богдана Ткаченка, ситуація з реєстраціями суттєво змінилася у квітні, майже відразу після президентських виборів – українці почали боятися ставати підприємцями та пішли «у тінь».

«Поміж причин: закон про РРО; закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг; закон про збір та облік ЄСВ; закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо подання єдиної звітності з ЄСВ та податку на доходи фізосіб. Тобто, упродовж року нинішня влада крок за кроком відбивала в українців бажання займатися підприємництвом», — вважає депутат міськради.

Також нещодавньою постановою Нацбанку ФОП заборонили витрачати кошти із підприємницьких рахунків для власних потреб, що містить небезпеку необґрунтованого блокування коштів ФОПів.

Богдан Ткаченко зі своєю фракцією у Чернігівській міській раді закликає владу одуматися та не знищувати підприємництво в Україні. На думку депутата, це призведе лише до подальшого скорочення доходів державного бюджету, доходів громадян та соціального напруження у суспільстві.

Як повідомлялося раніше, у Чернігівській міськраді ініціювали звернення до Президента України Володимира Зеленського щодо скасування законів, які звужують можливості розвитку підприємництва.

Підставою для звернення стали схвалені у вересні парламентом закони №128 і №129, що передбачають «загальну фіксацію» — зобов’язання мати касовий апарат для більшості підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування.

На фото: Богдан Ткаченко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?