Душа та руки створюють шедеври. Виставка-захоплення відкрилася у Ніжині

Багато хто любить вишивати. Різні техніки дозволяють створювати справжні шедеври. Це підтверджує і виставка-захоплення «Душа та руки створюють шедеври», що відкрилася на другому поверсі Ніжинської центральної міської бібліотеки.

Тут можна побачити картини, виконані у техніці лічильний хрест й напівхрест ніжинськими майстринями Карповою Катериною Миколаївною, Карповою Катериною Анатоліївною, Градобик Валентиною Василівною та Сербін Оленою Володимирівною. Для майстринь ця виставка є дебютною. Вона викликає неабиякий інтерес у наших читачів. Представлені творчі роботи характерні не лише якісним виконанням, але й тематичним і жанровим різноманіттям. Вони оформлені у багетні рамки. Майстрині художньої вишивки різні за віком, освітою, професійною діяльністю. Але рукоділля є тим спільним захопленням, що прикрашає їх життя. Карпова К.А. та Сербін О.В. -юристи, Карпова К.М. — приватний підприємець. Серед них найбільш досвідчена вишивальниця Валентина Градобик. Вона працювала на ніжинській фабриці ім.8 Березня майстром ручної вишивки. І є матусею Олени Сербін.

картини вишиті-Ніжин (11)Лічильний хрест-це техніка перенесення малюнка зі схеми на канву. Вона не передбачає нанесення малюнка на тканину, що робить вишивання більш складним. Під час роботи мисткиня повинна бути дуже уважною при підрахунку хрестів різних кольорів і відтінків. Цю техніку рекомендується використовувати , коли є досвід вишивання звичайним хрестиком.картини вишиті-Ніжин (1)Вишивати пейзажі досить складно. Зате вони виглядають дуже красиво. Оцініть самі «Зимовий пейзаж», «Очарование лета», «Сиреневый вечер», «Будинок дитинства». Твори немов намальовані, настільки багато в них переходів кольорів. Любителі живопису вражені серією «Жіночі портрети», один з яких прикрашено бісером. «Дама в капелюсі», «Всадниця», «Шоколадниця» немов живуть на полотні власним життям. Є навіть алегоричні художні образи Перекупки, Грушки й Гарбуза-спробуйте їх знайти. Чомусь майстриням сподобалися вовки, яких вишили аж на двох картинах / «Вовки» та «Вірна пара»/ А.М. Карпова і О.В. Сербіна.картини вишиті-Ніжин (12)Центральне місце в експозиції зайняв «Пухнастий друг» маленького хлопчика К. А. Карпової. Здається, що перед вами однотонне ретро-фото, єдине серед вишитих різнобарвних картин. Авторка працювала над ним 10 місяців, коли мала вільний час. Вишиває пані юрист вже декілька років. До речі, Карпови- не сестри, а невістка й свекруха. Приємно, коли у сім'ї є хобі, що об'єднує покоління.

картини вишиті-Ніжин (13)Окремо представлені українські весільні рушники Валентини Градобик, з орнаментами Чернігівщини та Івано-Франківщини. Вони теж вишиті лічильним хрестом, ще й прикрашені мережкою-прутиком. Ця ж техніка використана для скатертини. А ось дитяча вишиванка виконана у техниці лічильна гладь з мережкою-ляхівкою. Вона зовсім біла. Вишивка «білим по білому» виникла на Полтавщині. З часом її поширили й на Чернігівщині. В. Градобик, вже за межами швейної фабрики, продовжує займатися ручною вишивкою. Професіонала життя не перекроїть. Малюнки ниткою роблять вироб надзвичайно витонченим й святковим. Справа вимагає не тільки терпіння і таланту, а й справжнього поклику душі.

картини вишиті-Ніжин (10)

картини вишиті-Ніжин (14)картини вишиті-Ніжин (16)картини вишиті-Ніжин (17)картини вишиті-Ніжин (18)картини вишиті-Ніжин (2)картини вишиті-Ніжин (3)картини вишиті-Ніжин (4)картини вишиті-Ніжин (5)картини вишиті-Ніжин (6)картини вишиті-Ніжин (7)картини вишиті-Ніжин (19)картини вишиті-Ніжин (20)картини вишиті-Ніжин (8)картини вишиті-Ніжин (9)

Наталія Старінко, бібліотекар Ніжинської ЦБС

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?