Другого листопада розпочав роботу Всеукраїнський військовий з’їзд

Календар Української революції. 2 листопада (20 жовтня) 1917 року в Києві розпочав роботу 3-й Всеукраїнський військовий з’їзд.

На 3-й Всеукраїнський військовий з’їзд прибули понад 2500 делегатів від різних військових частин. Робота з’їзду тривала до 13 листопада і завершилася вже після більшовицького перевороту.

Заслухавши доповіді з місць і обговоривши сучасний політичний момент, з’їзд постановив боротися з домаганнями більшовиків «передати владу на Україні до совітів робітничих та солдатських депутатів». Велика увага приділялася питанням українізації армії: «В зв’язку з тими перешкодами, які чинить в справу українізації війська Тимчасове правительство, з’їзд домагається, щоб цю справу було цілком передано в руки генерального секретаря військових справ, а також, щоб по всіх українізованих дивізіях та при арміях було призначено Центральною Радою комісарів».

8 листопада 1917-го, після надходження інформації про більшовицький переворот у Петрограді, із делегатів з’їзду було сформовано «Перший Український полк охорони революції» на чолі з підполковником Юрієм Капканом, який взяв участь у придушенні спроби більшовицького заколоту в Києві 11-13 листопада.

Було ухвалено рішення негайно проголосити незалежність України і приступити до створення Української армії: «Виходячи з принципу повного нічим необмеженого самовизначення націй, 3-й всеукраїнський військовий з’їзд вимагає од свого найвищого революційного органу – Центральної ради негайного проголошення на найближчій своїй сесії української Демократичної республіки в етнографічних межах України».

Газета «Народна воля» в репортажі про вечірнє засідання Центральної Ради 12 листопада зазначала: «Неронович од імені делегації 3-го Всеукраїнського військового з’їзду передає Центральній раді як парламентові привіт од імені з’їзду. З’їзд представляє собою ясно виражену волю зорганізованого вояцтва, а того вояцтва три мільйони й сто тисяч». А коли доповідач зачитує резолюцію військового з’їзду, «члени Ради вітають військову делегацію гучними оплесками, а навіть вигуками».

Вважається, що постанови з’їзду прискорили проголошення Центральною Радою самостійної Української Народної Республіки.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?