Дослідження: чим ми жили у 2014 році

АналітикаГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» в рамках ініціативи Асоціації регіональних аналітичних центрів (АРАЦ), підтриманої Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, презентує перший номер інформаційно- аналітичного щорічника «Регіони України».

Подаємо аналітичні відомості по Чернігівській області. Нижче можна завантажити результати досліджень по усіх областях.

РЕЗЮМЕ

Протягом 2014 р. у Чернігівській області Партія регіонів значно втратила вплив на контроль над регіоном. Більшість керівних посад на хвилі протестів отримали представники колишніх опозиційних партій – «Батьківщини», «Свободи», «УДАРу». Економіка регіону завершила рік без суттєвих втрат. Зріс вплив громадськості та ЗМІ на формування суспільної думки та місцевої політики.

КЛЮЧОВІ ТЕНДЕНЦІЇ В РЕГІОНІ

  1. Після подій Майдану на Чернігівщині зріс вплив «Батьківщини» та народного депутата від цієї політичної сили – вихідця з регіону Валерія Дубіля, а після позачергових президентських виборів більшу роль у прийнятті рішень в області відігравав народний депутат Владислав Атрошенко, який отримав перемогу по одному з місцевих округів та асоціюється з «Блоком Петра Порошенка».
  2. Економіка регіону, незважаючи на кризу, втратила менше, ніж у 2013 році. У зовнішній торгівлі спостерігалася переорієнтація з Росії та Бєларусі на країни ЄС та Азії.
  3. Громадські організації стали значно активніше впливати на прийняття кадрових рішень в регіоні.

СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНА СИТУАЦІЯ

Політичний ландшафт

Початок 2014 року в області характеризувався протистоянням учасників Євромайдану, активістів «Батьківщини», «Свободи», «УДАРу» та низки право-радикальних партій та рухів і представників органів влади, Партії регіонів та правоохоронних органів. Майже у всіх місцевих радах більшість була сформована на основні фракції та депутатів від Партії регіонів. Членами Партії регіонів були голова ОДА, голови 21 РДА, мер обласного центру.

Аналітика 3Найпомітніша подія початку року – спроба захоплення будівлі ОДА 25-26 січня. Зміна регіональних еліт при владі протягом року, їх політична приналежність Після Майдану керівництво області повністю змінилось. Найголовнішу роль у кадрових призначеннях відігравав народний депутат України Валерій Дубіль («Батьківщина»). Так, звільнено голову ОДА та всіх його заступників, 21 голову РДА та частину їх заступників. Головою обласної ради обрано М. Звєрєва («Батьківщина»). Головою ОДА призначений Володимир Івашко (депутат обласної ради, фракція «Батьківщини»). Голів РДА призначали за квотним принципом: шість від «Свободи», чотири від «Батьківщини», ще десять – позапартійні. Політична карта області знов змінилась після виборів президента. Найбільший політичний вплив отримав народний депутат Владислав Атрошенко, якого асоціюють з «Блоком Петра Порошенка». У вересні звільнено голову ОДА В. Івашка.

На кінець 2014 року найбільший політичний вплив в регіоні мав «Блок Петра Порошенка», представники якого перемогли на дострокових парламентських виборах в 4 із 6 округах області. Найбільш активні політичні діячі та політичні партії, які були найбільш помітними в області під час революції, виборів до Верховної Ради та виборів президента України Найбільш активну участь у подія січня- лютого брали народні депутати В. Дубіль («Батьківщина»), С. Аверченко («УДАР»), Р. Марцінків («Свобода»), О. Ляшко. Під впливом подій на Майдані почали формуватися нові громадські організації, однак вони не стали масовими.

За підсумками позачергових виборів президента України 2014 року в Чернігівській області найбільше голосів здобули П. Порошенко (44,81%), Ю. Тимошенко (19,48% – найкращий результат по Україні) та О. Ляшко (16,59%).

За підсумками голосування в багатомандатному виборчому окрузі під час дострокових парламентських виборів перемогу в області здобули «Блок Петра Порошенка» (21,46%), «Народний Фронт» (19,49%), «Радикальна пар- тія Олега Ляшка» (16,42% – найбільше голосів за партію по Україні), «Самопоміч» (7,63%), «Батьківщина» (7,43%), «ЗАСТУП» (5,85%).

Найбільш резонансні політичні конфлікти

  1. Протистояння народних депутатів Валерія Дубіля («Батьківщина») та Владислава Атрошенка (позафракційний). 2. Призначення голови ОДА (з вересня 2014 року обов’язки голови ОДА виконує Сергій Журман). Впливати на призначення намагалися представники «Блоку Петра Порошенка» та «Народного Фронту». 3. Обрання першого заступника голови обласної ради. На вакантну посаду претендують представники «Народного Фронту», група депутатів із числа колишніх членів фракції Партії регіонів та інші менші групи впливу з числа депутатів обласної ради. Жодна з груп не має голосів для прийняття рішення.

Політична приналежність керманичів області та міст обласного значення на грудень 2014 року

Облдержадміністрація: в.о. голови – Сергій Журман, депутат облради, фракція «Батьківщини»; заступник голови – Костянтин Лубенцов, «Свобода».

Обласна рада: голова – Микола Звєрєв, «Бать- ківщина»; заступник – Валентин Мельничук, позапартійний, обраний по списку СПУ. Міська рада: голова – Олександр Соколов, по- запартійний; перший заступник – Микола Мир- городський, «Батьківщина»; секретар – Владис- лав Кухар, «Батьківщина».

Прокурор Чернігівської області: Володимир Стеценко, позапартійний (станом на 2014 рік, — Редакція).

Станом на грудень 2014-го: позапартійних голів РДА – десять, членів «Батьківщина» – п’ять, у семи РДА обов’язки голів виконують перші заступники.

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ

Економічний ландшафт

Економічний стан регіону протягом 2014 року характеризувався незначним скороченням обсягів промислового виробництва та переорієнтацією зовнішньої торгівлі. Так, обсяги реалізації промислової продукції порівняно з 2013 р. скоротилися на 3%. Позитивну динаміку демонстрували сільське господарство (+7,7%), переробна промисловість (+1,2%), будівництво (+38,5%). Продовжилось падіння обсягів видобутку та переробки корисних копали, нафто- і газовидобування (-8,2%).

Аналітика 2За 11 місяців 2014 року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 148,5 млн дол. США (у січні-листопаді 2013 р. від’ємне – 37,5 млн дол.). Спостерігалась переорієнтація зовнішньої торгівлі регіону на країни ЄС та Азії (наприклад, експорт до Ірану зріс у 12,6 рази, Кореї – в 11 разів, Литви – в 4,6 рази, Німеччи- ни – в 3 рази, Нідерландів – у 2,4 рази, Іспанії – у 1,6 рази тощо), обмеження торгівлі з Росією (експорт впав на 9,8%, імпорт – на 29,6%) та Бєларуссю (експорт впав на 11,8%, імпорт – на 47,8%). Значна частина підприємств скорочувала обсяги виробництва. Скоротився фінансовий результат діяльності підприємств. На 27% зросла сума заборгованості з виплати заробітної плати. Припинила діяльність низка відділень банків. Значного резонансу набуло банкрутство банку «Демарк».

На економічний ландшафт області найбільше впливали такі фактори: а) низький рівень кон- курентоспроможності промислової продукції; б) застарілі технології та обладнання більшості промислових підприємств; в) відсутність інвес- тицій; г) слабка інфраструктура агропромисло- вого комплексу, брак переробних підприємств.

Основні об’єкти (підприємства, консорціуми) економічної активності в регіоні, їх форма власності та належність до бізнес-груп чи політичних еліт області В аграрному секторі області працюють переважно великі компанії з вітчизняним та іноземним капіталом. Переробна галузь представлена компаніями з переробки молока (найбільші – Філія «Менський сир» ППКФ «Прометей», ПАТ «Ічнянський молочноконсервний комбінат»), пива та напоїв (Чернігівське відділення компанії «Сан-ІнБев Україна»), виробництва продуктів харчування (найбільше – продовольча компанія «Ясен»). На Чернігівщині працюють компанії з іноземними інвестиціями всеукраїнського рівня – «Брітіш Америкен Тобако». Серед промислових підприємств найбільшими виробниками продукції є ПАТ «Корюківська фабрика технічних паперів», Гнідинцівський газопереробний завод ПАТ «Укрнафта», ПрАТ «Чернігівський автозавод», що входить до корпорації «Еталон», ПАТ «ЧеЗаРа».

Основні бізнес-конфлікти, які відбувались в області, перерозподіл власності на хвилі політичних змін

Протягом 2014 року в області не зафіксовані значні бізнес-конфлікти, які би вплинули на соціально-економічну ситуацію.

Основні показники економічного розвитку області на кінець року

У 2014 році за попередніми даними очікуваний обсяг валового регіонального продукту становив 99% до рівня 2013 року. Найбільшу частку доданої вартості створюють у галузях, які надають послуги (42%), сільському господарстві (до 21%) та торгівлі (11%).

Менше ніж у попередньому році видобули вуглеводнів, скоротився випуск продукції легкої та хімічної промисловості. Позитивна динаміка – лише у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюну. Продовжилась тенденція до зниження інвестиційної активності.

За підсумками січня-вересня 2014 року сформувалось позитивне сальдо зовнішньої торгівлі у розмірі 78,3 млн длр. Скоротився експорт до Росії та Бєларусі (на 28,2%), зросли поставки до країн ЄС (у 1,6 рази).

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за січень-жовтень 2014 року склала 2666 гривень, що на 7,4% більше минулорічного періоду. У реальному вимірі вона зменшилась на 3,1%.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО

Найбільш активні громадські організації області

Пріоритетними напрямками діяльності громадських організацій стали: захист прав і свобод громадянина (Чернігівський центр прав людини, «Доброчин», «М’АРТ»), молодіжні проекти («Жменя»), аналітична діяльність («Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень»), антикорупційні проекти («Час»), соціальній проекти («Апельсин», осередок ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД»).

У І кварталі масового створювались громадські організації учасників Майдану, осередки місцевої «Самооборони» та «Правого сектору». Пізніше – організації з контролю за діяльністю влади та люстрації. Важливими напрямками діяльності інститутів громадського суспільства стала робота у напрямку патріотичного виховання, єднання суспільства, засудження підтримки Росією терористів. Із середини 2014 року більшість організацій залучалися до благодійної та волонтерської діяльності, підтримуючи воїнів АТО та переселенців.

Основні ЗМІ регіону, які формують громадську думку в області

В області в аналоговому форматі транслюються 29 загальнонаціональних теле- та радіоорганізацій, у цифровому – 31.

Найбільші місцеві телекомпанії: Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія та КП «Телерадіоагентство «Новий Чернігів».

В області друкуються 74 видання загальним тиражем 860 тисяч примірників. З них 69 газет, три журнали та два збірники. Найбільш масові: обласна газета «Гарт» (64,5 тисяч примірників, співзасновники – колектив редакції та обласна рада), «Вісник Ч» (57,7 тисяч примірників, власник – колектив редакції). У районах області друковані комунальні ЗМІ є практично єдиним джерелом інформації та новин місцевого рівня. Разовий передплатний тираж місцевих комунальних друкованих видань – орієнтовно 100 тисяч примірників.

Найпопулярніші інтернет-видання: інтернет-газета «Високий Вал», «Город.сн» (власники – Чернігівська Медіа Група), сайт «Події і Коментарі» та «Чернігівський монітор» (громадська журналістика).

Протягом 2014 року ЗМІ області відігравали важливу роль в інформаційному протистоянні – підтримка заходів з патріотичного виховання, засудження захоплення Криму та підтримки терористів на сході України Російською Федерацією, підтримка українських військовослужбовців.

Результати (загалом по усіх областях) щорічного дослідження "Регіони України 2014"

Євген РОМАНЕНКО, віце-президент громадської організації «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?