Допомога від чоловіка під час вагітності дружини

Чи має право дружина на матеріальне (грошове) утримання під час вагітності та у разі проживання з нею дитини?

Консультацію надає директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко.

У відповідності до статті 84 Сімейного кодексу України дружина має право на утримання від чоловіка під час вагітності.

Дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років.

Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років.

Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Аліменти, присуджені дружині під час вагітності, сплачуються після народження дитини без додаткового рішення суду.

Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.

Також, частинами першою та другою статті 75 Сімейного кодексу України передбачено, що дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

В пункті 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» зазначено, що вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров’я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Наведу приклад з власної практики. 

До Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася клієнтка, що має статус особи, яка перебуває під юрисдикцією України, у якої середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення з питанням щодо стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку. Клієнтка дізналася про можливість надання безоплатної вторинної правової допомоги через рекомендацію іншої особи.

Отримавши доручення, адвокат Оксана Чикилевська зустрілася з клієнткою, дослідила обставини справи та склала позовну заяву про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку.

Позовні вимоги мотивувалися тим, що клієнтка має від спільного шлюбу двох дітей: сина віком 7 років та доньку віком 1 рік. Діти проживають разом з мамою (клієнткою) і знаходяться на її утриманні. Клієнтка ніде не працює, так як знаходиться у відпустці по догляду за донькою до досягнення нею трирічного віку, неодноразово зверталась до чоловіка за матеріальною допомогою (чоловік працює та отримує заробітну плату), однак чоловік постійно відмовлявся надавати допомогу в добровільному порядку.

26 лютого 2018 року Деснянський районний суд м. Чернігова вирішив стягнути з відповідача на користь позивачки аліменти на її утримання в розмірі 1/8 частки з усіх видів його заробітку (доходу) щомісяця, до досягнення донькою трьох років.

Нагадую, що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49-а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68. Також, з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб нині діє загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», на виконання якого ми готові почути і допомогти кожному.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?