Доходи: коли, кому і що декларувати

Традиційно з 1 січня розпочалася кампанія декларування доходів громадян отриманих ними у 2018 році. І хоча декларування вже не є новацією, але з початком нової деклараційної кампанії не буде зайвим нагадати про її основні аспекти та нововведення.

Тож хто має декларувати свої статки, в які терміни треба подати звіти та що необхідно перевірити, аби не запізнитися, розповіла начальник Чернігівського управління ГУ ДФС у Чернігівській області Тетяна Рубан. 

Відповідно до норм Податкового кодексу України, громадяни, які подають податкові декларації про доходи, розподіляються на дві категорії: особи, які зобов’язані подати річну декларацію та особи, які мають право подати декларацію. Подати декларацію можна особисто, в електронній формі або відправити її поштою. При цьому слід пам‘ятати, що у випадку надсилання декларації поштою її потрібно відправити не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Так, для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, граничні терміни складають до 1 травня 2019 року. Для громадян, які мають право на податкову знижку, – до 31 грудня 2019 року. А от фізичні особи-підприємці, крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування, мають відзвітувати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового року.

«Ті громадяни, котрі у 2018 році отримали доходи, з яких не було сплачено податок на доходи фізичних осіб, зобов’язані заповнити річну податкову декларацію і до 1 травня 2019 року і подати її до податкової інспекції за місцем обліку, – пояснює Тетяна Рубан. – Обов’язковому декларуванню підлягають доходи від особи, яка не є податковим агентом; інвестиційні доходи, отримані від операцій з інвестиційними активами; іноземні доходи; доходи, отримані від продажу або обміну об'єктів рухомого та нерухомого майна; отримані платником податку у спадщину чи у дарунок кошти, майно, майнові чи немайнові права; доходи, отримані від надання майна в лізинг, оренду або суборенду; доходи, отримані у вигляді виграшів та призів; доходи, отримані від продажу власної сільгосппродукції фізичними особами. Для подання декларації можна звернутися до Центрів обслуговування платників. Саме тут фахівці ДФС нададуть громадянам необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи».

І нянь згадали, і репетиторів не оминули

Якщо громадяни протягом минулого року отримували доходи не від податкових агентів, а від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, то такі доходи необхідно задекларувати. До них належать, у першу чергу, винагороди, які виплачуються особам, які працюють за наймом у приватних осіб хатніми працівницями, садівниками, нянями, гувернантками, будівельниками, водіями тощо.

Також, подати декларацію повинні громадяни, яким списано прострочену заборгованість, за якою сплинув строк позовної давності – 1095 днів або три роки. Зобов’язані подати декларацію та сплатити податок з основної суми прощеної заборгованості особи, яким фінансові установи анулювали або списали суму заборгованості чи кредиту до завершення строку позовної давності і яких кредитор повідомив про таке анулювання в сумі, що перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати.

Якщо викладач-репетитор у минулому році займався репетиторством, але не був зареєстрований суб’єктом підприємницької діяльності, він все одно зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу.

«До послуг репетиторства належать: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, а також дипломних робіт, – пояснює Тетяна Рубан. – Прозвітувати про отримані доходи можна в електронному форматі, що є більш зручним способом для громадян, які проживають не за місцем реєстрації (прописки). Відповідно до п.167.1 ст.167 ПКУ доходи від репетиторства оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5%».

Отримували гроші за кордоном – задекларуйте!

Громадяни, які в 2018 році отримували іноземні доходи, також повинні подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Такий дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5%.

Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом, що діє на момент отримання таких доходів.

Також платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, але це можливо лише за умови отримання від уповноваженого державного органу країни, де було одержано дохід, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу або об’єкт оподаткування.

Ті ж, хто оформлюються на роботу на умовах укладання договорів «аутстафінгу» та отримують іноземні доходи від фірм-нерезидентів, також зобов’язані самостійно подати декларацію та сплатити вищевказані податки в Україні.

Ореш за гроші – декларуй

Весна – гаряча пора для хліборобів. В селах ті, хто має трактор, може непогано заробити під час оранки і посівної. І такі доходи вже підлягають обов’язковому декларуванню.

«Якщо громадянин у минулому році не був зареєстрований суб’єктом підприємницької діяльності та надавав послуги оранки або будь-які інші послуги власною сільгосптехнікою і брав за це гроші, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу», – наголошує Тетяна Рубан.

Новий сервіс в поміч

Заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи тепер можна через новий електронний сервіс.

«ДФС запровадила новий електронний сервіс в «Електронному кабінеті», – говорить Тетяна Рубан. – Він дасть можливість платникам податків скоротити час і витрати на подання звітності, мінімізувати помилки при заповненні декларації та надати копії первинних документів як додаток до декларації в онлайн-режимі».

Та скористатись ним зможуть лише ті особи, які мають особистий ключ електронного цифрового підпису.

«Для початку використання нового сервісу необхідно спочатку здійснити запит на отримання відомостей з Державного реєстру, який знаходиться у розділі ЕК для громадян» / «Запит про суми виплачених доходів», – продовжує Тетяна Рубан. – Після отримання відповіді від ДФС, про що можна дізнатися у розділі «вхідні/вихідні документи», слід використати режим «Декларація про майновий стан і доходи». Звертаю увагу, що отримання відомостей з Державного реєстру потребує деякого часу (від 10 до 20 хвилин), і автоматичне часткове заповнення декларації здійснюється лише після отримання відповіді з Державного реєстру. При цьому платникам податків слід враховувати те, що наявна інформація може бути неповною, оскільки формується на підставі даних Державного реєстру та не враховує дані щодо отриманих платником податків доходів від інших фізичних осіб та іноземних доходів».

Коли декларація про доходи не подається?

Податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи: від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу; виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого, від операцій продажу та обміну майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений ПДФО та військовий збір; у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

На фото: Тетяна Рубан

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?