До Білорусі рухається норвезька нафта замість російської

Норвезька нафта в обсязі 80 тисяч тонн надійде в Білорусь, повідомив Голова концерну «Белнафтохім» Андрій Рибаков.

Інформаційне агентство «БелТА» з посиланням на прес-службу держконцерну «Белнафтохім» детальніше розповіло про подію.

— Білоруська нафтова компанія закупила 80 тисяч тонн норвезької нафти, вона через клайпедський порт піде на завод «Нафтан», — йдеться в повідомленні прес-служби компанії .

Він повідомив, що перша партія повинна прибути в Білорусь до кінця січня. Доставка з порту Клайпеди першої партії буде здійснюватися залізничним транспортом. Однак, як зазначив Андрій Рибаков, переглядаються й інші варіанти доставки нафти до РБ.

А ось якої думки щодо поставок нафти до Білорусі з інших джерел, дотримуються експерти.

Політолог, директор Балтійського дослідного медіа-центру Олександр Носович в ефірі радіо Sputnik прокоментував майбутню поставку норвезької нафти в Білорусь.

—Білорусь в своїй новітній історії вже пробувала закуповувати нафту неросійського походження. Потрібно мати на увазі, що нафтогазові суперечки між нашими країнами тривають вже протягом десятиліть. Це такий багатосезонний серіал, нові серії якого виходять кожні два-три роки, і зараз ми дивимося черговий сезон. Всі ці спроби закуповувати на білоруські НПЗ альтернативну нафту закінчувалися невдачею. Тому що для Білорусі дешевше російської нафти бути нічого не може в принципі, — впевнений Олександр Носович.

На його думку, мова йде про разовий крок.

— Білорусь буде отримувати норвезьку нафту через Литву, через порт Клайпеди. Цікаво, що сама Литва не змогла «потягнути» норвезькі енергоресурси і стала закуповувати російський СПГ як альтернативу норвезькому. Тому, думаю, закупівля Білоруссю норвезької нафти — це разовий крок, спроба знайти якесь тимчасове рішення. Досить очевидно, що постійними закупівлі норвезької нафти не стануть, — вважає Олександр Носович.

Російська і білоруська сторони до кінця 2019 року вели переговори про постачання російської нафти в Республіку Білорусь, проте контракти на 1 січня так і не були укладені. З 1 січня Росія припинила подачу нафти на білоруські нафтопереробні заводи, транзит палива для європейських споживачів при цьому був продовжений.

Нарада, що відбулася 13 січня про затвердження тарифу на транзит російської нафти і нафтопродуктів по території Білорусі також не дала результатів. Перший віце-прем'єр Білорусі Дмитро Крутий заявив, що Мінськ чекає швидких домовленостей щодо імпорту в Республіку нафти, альтернативної російській.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 21 січня заявив, що Росія не дає згоди на поставки нафти з Казахстану.

— Дивно: наш союзник не дає згоди на поставку нафти від нашого іншого союзника. Що ж, така ситуація зараз з поставок нафти, і ми повинні з цим розібратися, — цитує державне інформагентство БелТА виступ Лукашенка на нараді з питань підвищення ефективності реалізації нафтопродуктів на експорт.

За словами Лукашенка, «економічні умови, в яких ми (Білорусь — СК) змушені працювати, ускладнюються.

— Треба йти до того, що 30-40% ми будемо купувати нафти в Російській Федерації. Відсотків 30 ми повинні з Балтики завозити і відсотків 30 через Україну, — підкреслив Олександр Лукашенко.

Глава Білорусі окремо зазначив, що Республіка готова закуповувати нафту за світовими цінами.

— Ми повинні на практиці подивитися, у що це виллється. Брати зі сходу лякають, що це буде дуже дорого, — зауважив він. — І ми так само, якщо не спробуємо, не відчуємо самі, думаємо, що ми не впораємося. Тож прийнято рішення закупити будь то азербайджанську, саудівську, норвезьку, американську, не має значення яку нафту за світовими цінами.

Нагадаємо, що Білорусь напередодні Нового року не змогла домовитися з російськими нафтовими компаніями про умови поставки нафти з 1 січня 2020 року, і Президент Лукашенко 31 грудня розпорядився терміново почати імпорт нафти від альтернативних постачальників.

sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?