До 90-річчя Євгена Сверстюка презентували відео

13 грудня 2018 року виповнюється 90 років з дня народження відомого дисидента, філософа та літературознавця, одного з фундаторів ініціативи «1 грудня» Євгена Сверстюка.

До цієї дати Український інститут національної пам’яті разом із продакшн-студією «Диваки» підготували інформаційний ролик про головні віхи його життя та діяльності.

Євген Сверстюк був активним учасником дисидентського руху кінця 1960-х. Йому належали резонансні тексти «Собор у риштованні» та «З приводу процесу над Погружальським», які розходилися сотнями рукописів у самвидаві, поширювали спротив системі у суспільстві. Серед дисидентів, яких кинули за грати у сумнозвісному 1972-му, його вирок був максимальним: 7 років таборів і 5 років заслання.  Проте табір не зламав його. 

Євген Сверстюк став однією з найпомітніших постатей національного відродження кінця 1980-х, беззаперечним моральним авторитетом у незалежній Україні. До останніх днів залишався активним, багато виступав, писав і видавав книжки. Брав участь в ключових для країни подіях, починаючи від Революції на граніті і до Революції Гідності. 

«Сверстюк був прикладом дієвої мудрості. Він «вщерть наповнив біг хвилини снагою дум, енергією дій». Цей приклад залишатиметься взірцем на багато років», — переконаний Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. 

У роботі над роликом використаний запис, зроблений «Українським радіо» у 2008 році, та матеріали, надані Волинською регіональною дирекцією Національної суспільної телекомпанії України. 

Ролик став продовженням започаткованої Інститутом серії «Люди епохи»: 29 серпня було презентовано відеороботу до 150-річчя Людмили Старицької-Черняхівської. 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?