Дітям загиблих героїв вручили обереги «Батьківське серце»

Іменний пам’ятний кулон у вигляді серця отримали днями у Чернігові діти, батьки яких загинули в російсько-українській війні на сході України, захищаючи її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої Вітчизни.

А започаткувала такий всеукраїнський проект цьогоріч «Батьківське серце»: іменний пам’ятний кулон у вигляді серця Громадська спілка «Всеукраїнське військово-цивільне об’єднання «Бойове братерство України» (президент спілки Павло Жебрівський, голова Леонід Климчук).

Перші обереги вручили два місяці тому в Житомирі.

У Чернігові цей важливий захід підтримали ГО «Єдина родина Чернігівщини» та Чернігівська обласна державна адміністрація.

Воюючи проти збройних формувань Російської Федерації та її найманців, найбільше наших земляків загинули у складі 1-ї окремої Гвардійської танкової бригади та 13-го окремого мотопіхотного батальйону під час боїв у районі Луганського аеропорту в серпні 2014 року та під Дебальцевим узимку 2015-го. За весь час військових дій на сході країни Чернігівщина втратила 177 героїв.

Цими днями на сході України загинув і боєць Нацгвардії України старшина Дмитро Антиков з Ніжина.

Пам'ять усіх, хто загинув в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в Донецькій та Луганській областях, учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання.

— Чернігівщина пишається своїми героями, чия висока громадянська мужність, відданість Україні та військовій присязі навіки закарбовані в пам’яті кожного з нас. А ще ми пишаємось мужністю та силою духу родин, які, зазнавши болю втрати, не зламались і продовжують боротьбу проти агресора. Всі ми об’єднані світлим прагненням миру, тому перемога обов’язково за нами, — наголосила виконуюча обов’язки голови ОДА Наталія Романова і передала родинам загиблих бійців державні нагороди.

Указом Президента України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджені посмертно матрос Владислав Рак та старший матрос Олександр Шарко.

Звертаючись до присутніх, голова ГО «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський подякував ініціаторам проєкту «Батьківське серце» за ініціативу, завдяки якій діти загиблих героїв відчуватимуть підтримку громади і розумітимуть, що суспільство не байдуже до їхньої страшної втрати.

— Кожен з вас по праву має пишатися іменем свого батька. Будьте достойними подвигу своїх рідних. А кулон «Батьківське серце» нехай стане справжнім оберегом, що супроводжуватиме вас упродовж всього життя і надихатиме на добрі справи, — зазначив Микола Шанський.

В обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм, де проходив цей патріотичний захід, його учасники оглянули виставку «Сіверщина. Блокпост пам’яті».

А взагалі цього дня урочистості із вшанування пам’яті загиблих героїв розпочалися ще зранку: представники органів влади, родин загиблих бійців, військовослужбовці та громадськість поклали квіти до меморіальної стели загиблим учасникам АТО/ООС.

 

Попередньо з представниками об’єднання «Бойове братерство України» спілкувалися керівник апарату Чернігівської ОДА Ірина Соломаха та керівник ГО «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський. Під час зустрічі обговорили проблематику національно-патріотичного виховання та реабілітацію учасників бойових дій. Йшла мова і про важливість волонтерського руху та подальшу співпрацю.
Фото Віктора Кошмала

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?