Децентралізація в Чернігівській області — шляхом важливих реформ

8 вересня у Чернігівській облдержадміністрації відбулася прес-конференція першого заступника голови ОДА Леоніда Сахневича щодо основних питань децентралізації у Чернігівській області.

Він зазначив, що загалом, станом на серпень в Україні створено 177 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), 798 громад ініціювали об’єднання та 245 подали заявки.

В області, на виконання відповідної Постанови КМУ, на підставі громадських слухань, пропозицій районних рад було створено перспективний план формування територій громад Чернігівщини, який затвердили рішенням двадцять шостої сесії обласної ради 19 червня 2015 року. Цим планом передбачено об’єднання на території області 81-ї громади.

33 територіальні громади, що були затверджені рішенням обласної ради, визнані Кабінетом Міністрів неспроможними або такими, що не відповідають Методиці.

На сьогодні відповідно до чинного законодавства на території Чернігівської області процес об’єднання пройшли 19 місцевих рад (57 населених пунктів), утворивши 5 об’єднаних громад — Макіївську (Носівський район), Вертіївську (Ніжинський район), Парафіївську (Ічнянський район), Кіптівську та Деснянську (Козелецький район). Там уже проведено вибори голів об’єднаних громад.

владаКрім того, у поточному році розпорядженнями голови Чернігівської ОДА затверджені ще 8 висновків щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад про добровільне об’єднання територіальних громад, якими передбачено утворення:

• Остерської міської територіальної громади з центром у місті Остер;

• Батуринської міської територіальної громади з центром у місті Батурин;

• Гончарівської селищної територіальної громади з центром у селищі Гончарівське;

• Лосинівської селищної територіальної громади з центром у селищі Лосинівка;

• Мринської сільської територіальної громади з центром у селі Мрин;

• Михайло-Коцюбинської селищної територіальної громади з центром у селищі Михайло-Коцюбинське;

• Комарівської сільської територіальної громади з центром у селі Комарівка;

• Коропської селищної територіальної громади з центром у селищі Короп.

Також, відповідно до Бюджетного кодексу України та Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік», Макіївська, Вертіївська, Парафіївська, Кіптівська, Деснянська ОТГ перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державною скарбницею.

Також ці 5 громад отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у сумі 31,6 мільйонів гривень.

Обласною державною адміністрацією вже погоджено 33 проектні заявки (майже 28 мільйонів).

Кіптівський Центр надання адміністративних послуг

Процес децентралізації складний і тривалий, але це той шлях, який ми мусимо пройти. Ця реформа ключ до успіху у багатьох сферах життя, гарантія сталого розвитку місцевого самоврядування та сільських територій, — підсумував Леонід Сахневич.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?