Державна інституція як одна з ланок корупційної рейдерської схеми

Дивно, але факт: держава створює структури, у практичних діях яких містяться ознаки кримінальних правопорушень.

Окрім дій, що сміливо можна назвати «бандитськими», випливають на поверхню ще й ознаки економічних правопорушень. Але удвічі прикро те, що санкціонує усі ці неподобства сама центральна влада! То про які «зелені коридори» для бізнесу сьогодні може йти мова (а про це полюбляють говорити досить часто і глава держави Петро Порошенко і керівник Уряду Володимир Гройсман), коли безчинства втілюються в реальність і повсякденність?!

Мета одна ─ через переділ власності нібито під законним приводом, приХватизують все, що можна і чого не можна. Навіть прибирають до своїх рук і те, у що не вклали самі ані копійки.

Тут про якісь там чесноти у бізнесі вже не ведеться. Бо тим, хто зазіхає на чуже, вже невідомі такі поняття, як справедливість, порядність тощо. Через жагу до влади і грошей вони вже повністю втратили своє світосприйняття.  У них ─ інший вимір: гроші, гроші, гроші… Звичайно, без них нікуди, адже таке життя. Але як можна зазіхати на те, чого самі не творили? Ні, ми не про самого Президента і Прем`єра (в даному випадку не в їхній бік закиди), а про ці інституції, які створюються під егідою перших осіб в державі.  Невже і Порошенко, і Гройсман не розуміють, що такими діями співробітники різних структур, якщо вони діють у протизаконний спосіб, компрометують (підставляють) в очах українців владу взагалі? Адже цинізм і зухвальство подібних інституцій перевершує усі сюжети гангстерських бойовиків!

На словах. Володимир Гройсман: «Уряд напрацьовує подальші рішення щодо захисту чесного бізнесу і полегшення ведення підприємницької діяльності»

Коли взяти до уваги кримінального характеру події, що виникають в різних регіонах України і проаналізувати, то висновок сам собі напрошується: чи не створили окремі клани усі ці «протизлочинні» інституції під себе? Якщо подивитися на практичні шляхи новоствореного Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), то якраз так і є.

Наше видання раніше повідомляло про неправомірні кроки працівників цього агентства щодо групи компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ».

За період управління представниками АРМА і Сергія Тарасова (новий управляючий «РОСТОК-ХОЛДИНГ», якого призначила АРМА) на підприємства групи компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ» завезено озброєних «тітушок», які застосовують фізичне насильство до працівників компанії, погрожують їм зброєю, нищать майно. Наразі повністю заблоковано роботу всіх підприємств холдингу, вчинено спробу відкликати повноваження всіх адвокатів групи компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ» — з метою позбавити підприємства права на захист. Ось очевидні результати неефективного управління державної «сервісної служби» АРМА.

За фактом злочинних дій акціонери групи «Росток-Холдинг» вкотре звернулися до Президента України, Генерального прокурора, бізнес-омбудсмена та керівництва поліції за допомогою у відновленні справедливості.

Але після цього працівники АРМи та «тітушки» почали ще діяти більш зухвало та злочинно, навіть дійшло до застосування вогнепальної зброї рейдерами.

І ось, коли цією справою зацікавилося Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), АРМА, розуміючи, що через свої незаконні дії щодо рейдерського захоплення групи компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ», може розкритися ланцюжок добре законспірованого злочинного угруповання, до якого входять як бізнесмени, представники «цивільної» влади, так і правоохоронці, вони почали активно виправдовувати свої вчинки.

Як визначають в самій адміністрації «РОСТОК-ХОЛДИНГ», основні їхні претензії до роботи АРМА полягають у непрозорому та не публічному проведенні конкурсу із відбору управителя, без проведення оцінки активів та без погодження дій з власниками майна.

Так, жодного оголошення про конкурс, на відміну від розпіареного Межигір’я, АРМА на своєму сайті не розмістила та спромоглась провести його ще до спливу визначеного нею ж строку для подання пропозицій від учасників.

Управителем активів всупереч своєчасним письмовим заявам адвокатів «РОСТОК-ХОЛДИНГ» обрана юридична особа із очевидним реальним та зловмисним конфліктом інтересів, яка є не просто нашим прямим конкурентом у аграрному бізнесі, а більше того — її власник Сергій Тарасов прямо пов’язаний із ініціатором штучного кримінального провадження щодо акціонерів «РОСТОК-ХОЛДИНГ» Яковом Грибовим.

Проте відповіді на жоден із цих доводів адвокати «РОСТОК-ХОЛДИНГ» так і не почули. Представники АРМА вкотре апелюють лише до форми, а не до змісту повноважень, які надані їм законом, прикриваючись популістськими тезами про свою проєвропейськість.

Разом з тим, група компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ» вкотре звертає особливу увагу на те, що відповідно до ст. 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» АРМА здійснює управління активами виключно двома шляхами: реалізації або передачі їх в управління. Управління активами здійснюється управителем на підставі договору управління, укладеного відповідно до норм Цивільного кодексу України. У випадку управління частками у статутному капіталі, управитель зобов’язаний погоджувати свої дії з власником таких активів.

Закон про АРМА є спеціальним законом у відношенні повноважень АРМА, про що вказує і зміст частини шостої статті 100 КПК України. Тобто АРМА не має повноважень із безпосереднього управління активами, тому що це не її функція. Інакше при такому підході нівелювався б інститут контролю АРМА за ефективністю управління активами, що передбачає стаття 23 Закону про АРМА.

Прикро спостерігати довільні тлумачення закону окремими посадовими особами АРМА про розмежування окремо компетенції управителя та АРМА, при якому згода власника часток у статутному капіталі для останнього не вимагається. Юристи «РОСТОК-ХОЛДИНГ» зауважують, що ані спеціальний Закон про АРМА, ані акти цивільного законодавства не надають АРМА права без згоди загальних зборів учасників призначати, припиняти чи тимчасово відстороняти виконавчий орган господарського товариства. Заяви про протилежне робляться або в силу власної некомпетентності, або в силу великого бажання виправдати вчинюване зловживання владою та службовим становищем.

Некомпетентність юристів АРМА підтверджує також повідомлення, розміщене на веб-сайті Агентства та слова голови юридичного департаменту Андрія Потьомкіна про те, що активи «РОСТОК-ХОЛДИНГ» є предметом майбутньої конфіскації в дохід держави.

По-перше, арешт на майно групи компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ» накладено виключно як на речові докази, а не як на об’єкти можливої конфіскації. По-друге, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про нібито кримінальне правопорушення вчинене фізичною особою, яка не є прямим власником жодного із активів, що передані в управління АРМА, тому вони в принципі не можуть бути конфісковані. До того ж у справі відсутній підозрюваний, обвинувачений, засуджений, що давало б хоча б якісь підстави говорити про можливу конфіскацію як таку.

Тому складається ситуація, коли АРМА за кошти платників податків в рамках штучного кримінального провадження, де відсутній будь-який матеріальний інтерес держави, на нібито законних підставах, всупереч визначеної процедури, вилучає майно у власника та фактично передає його стороні, яка ініціювала кримінальне провадження з корисливою метою. Це є ніщо інше, як рейдерство на рівні держави.

Тож про яку правову державу можна вести мову взагалі, якщо створюється така неприпустима ситуація для бізнесу?

Водночас, не зважаючи на вказані обставини, група компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ» вчасно сплачує заробітну плату своїм працівникам, орендну плату орендодавцям земельних паїв, намагається обслуговувати кредити банків та платить податки в бюджет.

Нагадаємо, що 10 січня 2019 року детективами Національного антикорупційного бюро України  (НАБУ) розпочато досудове розслідування протиправних дій посадових осіб Національної поліції в Харківській області, Харківської місцевої прокуратури №6, судової гілки влади, а також Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Рейдерська атака на «РОСТОК-ХОЛДИНГ» — одну з найбільших аграрних компаній в Україні — триває вже четвертий місяць поспіль.

sknews.net

Схожа публікація:

Працівники агрохолдингу потрапили під обстріли, є постраждалі

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?