Держава виплатила медзакладам Чернігівщини гарантійні мільйони

З початку дії Програми медгарантій у повному обсязі НСЗУ виплатила спеціалізованим лікарням Чернігівщини близько 448,7 млн грн.

Із загального бюджету за надання спеціалізованої медичної допомоги 48-ми закладам Чернігівської області Національна служба здоров’я України виплатила близько 367,4 млн грн; за надання екстреної медичної допомоги виплачено понад 39,4 млн грн.

За надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього медичні заклади Чернігівщини отримали від НСЗУ майже 41,9 млн грн.

«У межах уваги Північного міжрегіонального департаменту перебувають 367 закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану, екстрену допомогу та медичну допомогу при COVID-19. Це, зокрема, у 4-ох областях – Харківській, Полтавській, Сумській та Чернігівській. Сума контрактів з НСЗУ цих закладів на рік – понад 7,5 млрд грн. З початку впровадження Програми медичних гарантій (з 1 квітня 2020 року) 295 закладів отримали виплати на загальну суму понад 2,5 млрд грн», — зазначила Вікторія Мілютіна, Директорка міжрегіонального Північного департаменту НСЗУ.

Загалом по Україні з початку впровадження Програми медичних гарантій НСЗУ виплатила 2117-ти медичним закладам вторинного рівня понад 16 млрд грн. У ТОП-3 за сумою виплат у період з квітня по червень увійшли: Київ – 122 медичні заклади отримали 1,46 млрд грн, Дніпропетровщина – 175 закладів отримали понад 1,36 млрд грн та Львівщина – 103 медичні заклади отримали понад 1 млрд грн.

«На найбільшу кількість пакетів в областях департаменту законтрактовано Полтавську обласну клінічну лікарню ім. Скліфосовського – 17 пакетів медичної допомоги, та Чернігівську обласну лікарню (Чернігівської обласної ради) – 16 пакетів», — підкреслила Вікторія Мілютіна.

Із загальної суми виплат за надання спеціалізованої медичної допомоги 1641 заклад країни отримав понад 12,9 мільярдів гривень, за надання екстреної медичної допомоги 25 закладів країни отримали понад 1,5 мільярдів гривень.

У зв’язку з пандемією COVID-19 програма медичних гарантій була розширена на 4 додаткові пакети – з надання допомоги пацієнтам з підозрою або захворюванням на COVID-19. За надання такої допомоги 1 047 закладів отримали від НСЗУ понад 1 млрд 600 млн грн.

Зокрема:

● усі 25 центрів екстреної медичної допомоги отримали виплати за квітень та травень;

● 237 закладів, які надають стаціонарну допомогу, отримали виплати за квітень, 159 з них вже отримали виплати також і за травень;

● 768 закладів, в яких працюють мобільні бригади, отримали виплати за квітень, 365 з них вже отримали виплати за травень;

● 97 закладів, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації, повністю отримали виплати за квітень.

Загалом, за квітень-травень в медзакладах, які були визначені для лікування COVID-19, отримали стаціонарну медичну допомогу 11 146 пацієнтів з коронавірусною інфекцією. З них – 1 971 пацієнт отримав медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії.

Усі ці послуги для пацієнта, що госпіталізований до лікарні з діагнозом СOVID-19, або з підозрою на нього, є безоплатними.

НСЗУ подала у Міністерство охорони здоров’я бюджетну декларацію, в якій описані зміни до Програми медичних гарантій 2021—2023 років. На Програму медгарантій-2021 НСЗУ пропонує виділити 240 млрд грн, ще 67 млрд грн – для надання допомоги, хворим на COVID-19 або з підозрою на нього. 240 млрд гривень – це близько 6% ВВП, отже буде виконано норму Закону “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, де зазначено, що видатки на реалізацію ПМГ мають складати не менше 5% ВВП.

У ПМГ-2021 пропонується наблизити меддопомогу до пацієнта, зокрема, лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному рівні, впровадження мобільної психіатричної допомоги, розвиток медреабілітації та розширення програми реімбурсації “Доступні ліки”.

«Місія програми – трансформувати систему так, щоб дати надійну опору пацієнту, якого спіткала біда, захистити пацієнта. НСЗУ – це ваша страхова компанія, ми можемо оплатити ваше лікування. НСЗУ виступає за довгострокові контракти і залучення інвестицій. Медична реформа надала закладам автономію, незалежність для розроблення власної стратегії», — зауважила Оксана Мовчан, керівниця Національної служби здоров’я України.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?