Депутати на старих машинах не їздять…

Факти і коментарі. Одна з резонансних тем останніх днів — ухвалення парламентом закону про розмитнення старих легкових автомашин, закуплених за кордоном і ввезених в Україну.

Власне, їх розмитнювали й раніше. Але це розмитнення, тобто можливість зареєструвати авто в Україні, отримавши український номер, коштувало дуже дорого й часто набагато перевищувало навіть вартість самої машини, купленої за кордоном порівняно дешево.

Ввозити авто можна було без особливих проблем, але без української реєстрації користуватися ними дозволялося лише тимчасово, а потім — або реєструвати, або навіть повертати туди, де купили. Притому у громадян України нині в користуванні перебуває сотні тисяч таких автомобілів, у тому числі й у нас на Чернігівщині.

Чи полегшила Рада реєстрацію іноземних автомобілів?

І ось Верховна Рада ухвалила відповідний закон, яким начебто полегшила реєстрацію вже завезених машин і тих, що будуть завозити. Закон № 8487 вносить зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування акцизом легкових авто.

Але цей закон викликав обурення в людей, які користуються цими авто або збираються їх купити. Обурення насамперед вартістю розмитнення машин.

Акцизний податок для ввезених в Україну авто зміниться. Базові ставки акцизного податку будуть такі: для авто з бензиновим двигуном — 50 євро, з дизельним — 75 євро.

Фактично розмір акцизного податку дорівнюватиме базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна й вік машини.

Розрахунок акцизного податку для автомобілів

Як буде розраховуватися коефіцієнт двигуна? Показник об’єму двигуна ділитимуть на 1000. А коефіцієнт віку — це кількість повних календарних років машини.

Приклад розрахунку акцизного податку для авто з бензиновим двигуном: об’єм двигуна — 2000 см куб., рік випуску авто — 2007 (повних 10 років): 50 (євро) х 2 (2000 см куб.: 1000) х 10 (років) = 1000 євро.

Акцизний податок для такого самого авто з дизельним двигуном буде в півтора рази більший — 1500 євро.

Податок за запропонованою формулою буде значно меншим за той, що діє сьогодні, однак усе одно він дуже великий для ввезених старих авто.

Окрім акцизу, до вартості розмитнення авто також входять ще три платежі: ПДВ (20% від вартості), ввізне мито (10%) і збір до Пенсійного фонду (3 – 5% від вартості).

За правилами нашої олігархоекономіки

Щодо додаткових зборів-поборів, то вони теж дивують. Що означає 20% ПДВ, тобто податку на додану вартість? Очевидно, від вартості машини. Але як її вираховуватимуть? Знову «зі стелі»? А що це за ще одне «ввізне мито», коли й так здійснюється розмитнення і, як бачимо, недешеве? Ну, щодо податку до Пенсійного фонду, то де його тільки не тулять. Бідний наш Пенсійний фонд, який не може звести кінці з кінцями.

Одне слово, все за правилами нашої олігархоекономіки, яка працює на олігархів, а не на державу й людей. Відтак саме новими поборами з людей доводиться наповнювати бюджет держави.

Українців «душить жаба»

І ще один момент. Дивує реакція значної кількості громадян на цю проблему. Цю реакцію можна назвати народним виразом «жаба душить». Які ж єхидні, злі коментарі читаєш у соціальних мережах на адресу людей, що придбали доступні за ціною авто за кордоном. Ці коментатори сичать, що, мовляв, хтось купує нові авто, реєструє їх і платить податки, а інші хочуть уникнути оподаткування. По-перше, як бачимо, уникнути не вдасться. По-друге, ну що за жлобська заздрість, коли хтось купує машину, причому не нову, адже далеко не всі можуть купити дорогі іномарки.

Такі коментатори добалакуються до пропозицій — «заборонити», «не ввозити». Але за подібною логікою тоді треба заборонити й дуже популярні в нас секонд-хенди, магазини дешевого одягу, також завезеного з Європи. А в них же скуповуються тисячі або й мільйони наших людей, затурканих злиднями. Можна заборонити багато чого, завезеного в Україну, що чомусь дешевше від наших товарів.

Замість жлобства й заздрощів краще б запитали, що там ухвалюють наші так звані «народні депутати».

Втім, ті, хто пропонує та ухвалює такі закони, старих авто не купують, а завозять дорогі іномарки.

* * *

Закон ще не вступив у дію, вступить лише після підписання його президентом. Зараз йому пропонують накласти на закон вето і повернути для доопрацювання в парламент.

Петро Антоненко, редактор газети «Світ-інфо», спеціально для sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?